Situace u žalobců ohrožuje vyšetřování korupce, varuje Transparency International

Státní zástupci podle Transparency International likvidují opozici ve vlastních řadách. Pokud jim to bude procházet, může to podle této mezinárodní organizace vést k tomu, že žalobci začnou pronásledovat své kritiky a odpůrce i mimo zastupitelství. Transparency International tak reagovala na odvolání Adama Bašného z pozice šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova Nejvyššího státního zastupitelství v Brně

budova Nejvyššího státního zastupitelství v Brně | Foto: mojebrno.wz.cz

Vláda by podle Transparency International měla udělat rychlá opatření k nápravě, protože je ohrožené vyšetřování korupce a finanční kriminality. Inspekce ministerstva spravedlnosti by měla urychleně vyšetřit okolnosti a důvody odvolání z funkce Adama Bašného, který loni v prosinci kritizoval na konferenci TI postup státního zastupitelství v kauze Čunek. Pokud se prokáže pochybení při jeho odvolání, měl by se Bašný vrátit zpět.

Jak uvedl ředitel českého Transparency International David Ondráčka, došetřit by se měla nejen kauza Bašný, ale i jiné podobné případy: "Ukazuje se, že ten případ pana Bašného nebyl první - nebyl to první státní zástupce, který byl potrestaný za otevřenou kritiku. Je nutné, aby se udělaly nějaké konkrétní a systémové změny uvnitř státního zastupitelství, které by změnily tuto atmosféru vzájemného strachu, personálních rošád a vzájemného osočování. To je záležitostí Nejvyššího státního zastupitelství a samozřejmě potenciálně ministerstva spravedlnosti."

Transparency international nenavrhuje odvolání Nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké. Podle Davida Ondráčky by to totiž bylo jen prázdné gesto. Nejvyššího státního zástupce jmenuje i odvolává vláda a ta by měla podle organizace také situaci řešit.

Přečtěte si také:
Renata Vesecká prý o odvolání šéfa libereckých žalobců nevěděla
Soud poslal policejního důstojníka z Liberce do vazby

Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme