Desítky lidí z Vítkova na Opavsku nesmějí domů kvůli úniku chlóru

Lidé ve Vítkově na Opavsku čekají až vítr rozptýlí uniklý chlór. Nebezpečný plyn unikl už dnes v noci po neočekávané reakci v tamní úpravně vody. Chemikálie se pak ale objevila znovu. Vytvořil se mrak, který se dostal mimo areál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zásah hasičů  v areálu úpravny  vody

zásah hasičů v areálu úpravny vody | Zdroj: ČTK

Hasiči kvůli úniku chloru preventivně evakuovali nedalekou střední školu. Její ředitel Pavel Vavrla potvrdil, že všichni studenti jsou už pryč:

"Autobusy odvezly studenty do Vítkova. Internát také stěhujeme na náš hotel do Vítkova. Jedná se asi o 250 až 300 studentů. Máme přes 400 studentů, ale někteří jsou na odborném výcviku. Zůstali jsme tady poslední tři z vedení."

Jak potvrdil starosta Vítkova Pavel Smolka, své domovy pak muselo opustit i několik desítek starousedlíků: "Musí se počkat až se rozptylové podmínky natolik zlepší, že ten mrak vítr rozfouká někam mimo zástavbu. Evakuované občany jsme umístili do našeho kulturního domu, kde je dostatek prostor i sociální zázemí pro to, aby tam mohli pár hodin vydržet."

Dva lidé, kteří se přiotrávili při prvním úniku chlóru přímo v areálu Severomoravských vodovodů a kanalizací, jsou mimo ohrožení. Během následujících dní budou propuštěni z nemocnice. Za havárií je pravděpodobně lidská chyba.

Přečtěte si také:
Znečištění láme kosti
Chlor v lesním ekosystému
Na karvinském koupališti došlo včera k úniku chemických látek
Sdružení Arnika tlačí na Spolanu, aby přestala při výrobě používat rtuť
Přísady na bázi halogenderivátů, obsahující chlor nebo fluor

Silvie Mikulcová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme