Stopy požárů na Borneu vedou k lidem

24. únor 2009

Těžké požáry v Indonésii nejsou podle nové studie jen důsledkem sucha, ale také využívání půdy a hustoty lidské populace.

Nespoutaný ohnivý živel není v Indonésii nic neobvyklého. Sumatra rozsáhlými požáry trpí už od počátku 60. let minulého století, zatímco Borneo se dlouho zdálo být poměrně ohnivzdorné, a to dokonce i ve velmi suchých letech. Koncem 70. let se ovšem situace změnila - na Borneu opakovaně vzplály ohromné požáry, které se staly jedním z nejvýznamnějších jednotlivých zdrojů skleníkových plynů. S trochou nadsázky by se dalo říci, že relativně málo hořlavý ostrov se změnil ve snadno zápalný.

Lesní požár v indonéské provincii Riau na ostrově Sumatra (červenec 1991)

Velké požáry na Borneu jsou dobře zdokumentované od poloviny 90. let, ale z dřívější doby záznamy chybějí. Odborníkům z University of Toronto se nyní historii požárů podařilo rekonstruovat až do začátku 60. let minulého století. Vědci vycházeli z toho, že požár velkého rozsahu produkcí kouře snižuje viditelnost, která se na letištích zaznamenává několikrát denně. Dlouhodobý přehled historie požárů pomohl odhalit příčinu změny, ke které na Borneu došlo. Autoři studie ji jednoznačně vidí v lidské činnosti - v odlesňování pralesů a jejich osidlování. Z tohoto důvodu podle univerzitní zprávy navrhují zvážit další expanzi zemědělství, především pěstování palem olejových, které se mají na Borneu pěstovat ve velkém kvůli produkci biopaliv.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio