Soud potvrdil nárok Pezoldové na Schwarzenberskou hrobku

25. únor 2009

Schwarzenbergská hrobka a pozemek pod ní patří do pozůstalosti Adolfa Schwarzenberga. Takový verdikt dnes vynesl Okresní soud v Jindřichově Hradci, který tím potvrdil nález Ústavního soudu. Ten počátkem roku zrušil rozhodnutí všech soudů nižších instancí, protože hrobka není majetek podnikatelského charakteru, a proto nemohla být zkonfiskována.

Žalobkyně Alžběta Pezoldová, vnučka Adolfa Schwarzenberga, ale byla úspěšná jen částečně, neboť soud do pozůstalosti nevrátil přilehlé pozemky. I přesto se však podle mediální zástupkyně rodiny Pezoldových, Martiny Pařízkové jedná o průlomové rozhodnutí: "Jsme překvapeni tím, že o přilehlých pozemcích soud nerozhodl také tak, protože jsou určitě nepodnikatelského charakteru. Ale je to první případ, a tak doufám, že se tím otevírá možnost k tomu, že soudy budou dále ochotny vracet do dědictví Adolfa Schwarzenberga nepodnikatelský majetek."

Alžběta Pezoldová se ale podle Martiny Pařízkové automaticky nestává dědičkou tohoto pietního místa v Domaníně u Třeboně: "Hrobka spadá do dědictví Adolfa Schwarzenberga a teď budeme iniciovat dědické řízení, ve kterém se rozhodne, kdo konkrétně je dědicem. Toto rozhodnutí neznamená, že přímo Alžběta Pezoldová je dědičkou, nešlo o dědické řízení, šlo o určovací žalobu, jestli hrobka patří do dědictví Adolfa Schwarzenberga, nebo ne."

Historik Zdeněk Bezecný z Filozofické fakulty Jihočeské univerzity, který se mimo jiné Schwarzenbergy dlouhodobě zabývá, vnímá dnešní výrok jindřichohradeckého soudu pozitivně: "Schwarzenbergové se neprovinili proti českému národu a státu v období okupace. Lex Schwarzenberg, na jehož základě jim byl zabaven majetek, v podstatě předjímal bezpráví po roce 1948. Z morálního hlediska jsou diskuze o Lex Schwarzenberg a majetku legitimní."

Historik Zdeněk Bezecný ještě zdůraznil nejen právní, ale i lidský rozměr celé kauzy: "Schwarzenberská hrobka je místo, kde leží přímí předci Alžběty Pezoldové a ať si každý uvědomí, kdyby do místa, kde leží jeho blízcí, byly pořádány turistické exkurze."

autoři: Mirka Nezvalová , Michaela Vrácovská
Spustit audio