Druhý da Vinciho autoportrét?

25. únor 2009

V Itálii byl objeven obraz, který by mohl být druhým známým autoportrétem Leonarda da Vinciho. Ten první, nakreslený červenou křídou, pochází z roku 1512 a nachází se v Turíně.

Medievalista Nicola Barbatelli studoval soukromou sbírku uměleckých děl rodiny, která žije v městě Acerenza na jihu Itálie. Mezi obrazy byla i poškozená olejomalba o rozměrech 60 x 44 centimetrů, na které je tříčtvrteční profil muže v baretu s dlouhými vlasy i vousy a živě modrýma očima. Podle původních předpokladů mělo jít o portrét Galilea Galilei, ale Barbatelli tvrdí, že se jedná o podobiznu Leonarda da Vinciho ve středním věku. Autorem malby by mohl být renesanční génius osobně, protože na zadní straně olejomalby se nachází pozpátku napsaný nápis "Pinxit Mea", kterým Leonardo signoval své obrazy. Oblast kolem Acerenzy navíc umělec prokazatelně několikrát navštívil.

Leonardo da Vinci

Druhou možností podle zahraničních médií je, že obraz namaloval Cristofano dell´Altissimo, autor stylově podobného Leonardova portrétu, který visí v galerii Uffizi ve Florencii. Potenciální autoportrét nyní bude zkoumat odborník na Da Vinciho život a dílo Alessandro Vezzosi - ředitel institutu Museo Ideale, které sídlí v městečku Vinci, kde se v roce 1452 Leonardo narodil. Zatím prohlásil jen tolik, že jde o dílo z doby renesance a nikoli kopii z pozdějšího období.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.