Stáří odbarvuje vlasy peroxidem

25. únor 2009

Nejen falešné blondýny používají peroxid - tato látka totiž podle nové studie ve stáří odbarvuje vlasy každého z nás.

Šedivění vlasů je sice zcela běžnou záležitostí, ale jeho příčiny vědci kupodivu tak docela neznají. Nová studie například ukázala, že v něm hrají roli molekuly peroxidu vodíku, který se používá k odbarvování vlasů. Tým evropských vědců experimentoval s vlasovými váčky pěstovanými v buněčné kultuře. Zjistil, že každý váček produkuje malé množství peroxidu vodíku a s postupem stárnutí se v něm peroxid hromadí. Důvodem je snižování hladiny enzymu katalázy, který peroxid rozkládá na vodu a kyslík.

Peroxid podle nové studie odbarvuje ve stáří vlasy každého z nás (ilustr. foto)

Větší množství peroxidu ve folikulu způsobuje poškození, které se projevuje šednutím až běláním vlasů. Opravě škod podle článku, který vychází časopise FASEB Journal brání nízké hladiny dvou enzymů, které tuto funkci normálně zajišťují. Dalším důvodem šedin je vedle poškozování také skutečnost, že vysoká hladina peroxidu vodíku spolu s nízkou hladinou enzymů brání tvorbě dalšího enzymu tyrosinkinázy. Ten se podílí na produkci pigmentu melaninu, který je zodpovědný za barvu našich vlasů, očí a pokožky. Autoři studie se proto domnívají, že podobný mechanismus by se mohl uplatňovat například u nemoci vitiliga, která se projevuje ztrátou kožního pigmentu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.