Rusko postavilo jadernou elektrárnu v Íránu

Rusko dokončilo výstavbu prvního reaktoru jaderné elektrárny v íránském Búšehru. Iránští inženýři ji začali chystat pro nezbytné testy před spuštěním. Oznámili to dnes představitelé ruských dodavatelů a íránské vlády v Teheránu. Podle jaderných odborníků má ale lehkovodní reaktor o výkonu 1000 megawattů. ke zkušebnímu provozu ještě daleko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná zařízení Íránu

Jaderná zařízení Íránu | Foto: Dana Josefová | Zdroj: Český rozhlas

Právě jako zahájení zkušebního provozu dnes Teherán označoval slavnostní ceremoniál v jihoíránském městě. V reaktoru je ale zatím olověná atrapa paliva a k dovezení uranu zbývá ještě řada týdnů. Testy budou trvat čtyři až sedm měsíců. Připojení Búšehru k energetické síti tak podle odborníků nemůžeme očekávat dřív než za rok.

Rusko zůstalo jediný dodavatelem stavby poté, co Spojené státy americké odradily v devadesátých letech od kontraktu ostatní zájemce, včetně jedné české firmy. Podle Američanů může i stavba této elektrárny pomoci Íránu v údajné snaze získat jadernou zbraň.

Ještě větší obavy vyvolává íránský závod na obohacování uranu. Teherán dnes oznámil, že za pět let tam chce mít až 50 tisíc odstředivek. Teď je v Natanzu 6000 centrifug.

Přečtěte si také:
Napadení Íránu by podle tamního režimu vedlo ke třetí světové válce
Írán ohlásil další úspěch ve zbrojení - výrobu vlastních ponorek
Írán prý chce vyslat kosmonauta do vesmíru
Íránskému prezidentovi se nepodařilo podepsat energetickou dohodu s Tureckem
Írán stáhl v obavách ze sankcí více než bilión korun z evropských bank

Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme