27. 2.

27. únor 2009

Loreena McKennitt - A Midwinter Nights Dream

Hudbě s keltskou příchutí se daří nejen ve Skotsku a Irsku, ale také v Kanadě. Kanaďanka Loreena McKennitt bývá dokonce přirovnávána k irské zpěvačce Enye, její projev a inspirace mají ale blíž ke klasické hudbě. Nahrávky Loreeny McKennitt jsou podloženy pečlivou znalostí historie i hudebních archivů, svá předešlá alba připravovala například studiem tradičních stylů v Irsku i v Galicii, španělském regionu s kulturními vazbami na keltské země. Své nejnovější album, které vyšlo na sklonku loňského toku, nazvala A Midwinter Nights Dream, tedy Sen uprostřed zimy, což lze chápat i jako parafrázi na Shakespearovu romantickou komedii Sen noci Svatojánské, jejíž anglický název zní Sen uprostřed léta. Se zimní tematikou alba korespondují i křišťálově průzračné barvy nástrojů - včetně harfy a klavíru, na které se zpěvačka doprovází. I když mezi skladbami najdeme několik koled, v žádném případě se nejedná o rutinní vánoční album, komorně pojaté nahrávky jsou vhodné k poslechu v jakémkoli ročním období. Loreena McKennitt album natáčela ve studiích Real World Petera Gabriela v jižní Anglii.

The Holly & The Ivy

The Seven Rejoices of Mary

Vedle 10 zpívaných skladeb obsahuje album také tři instrumentálky, které zpěvačka sama aranžovala: ta následující pochází z Francie a Loreena McKennitt v ní hraje na akordeon.

Un Flambeau Jeannette Isabelle

Noël Nouvelet!

Good King Wenceslas

Na albu A Midwinter Nights Dream zpívá Loreena McKennitt nejen anglicky, ale i v latině a staré francouzštině, a v doprovodu se objevují dokonce vlivy Orientu. Poslechněte si, jak zní tradiční anglická píseň z 18 století s doprovodem arabských perkusí a loutny.

God Rest Ye Merry Gentlemen

Snow

Breton Carol

Spustit audio