Ministr Bursík chce o ekologických zákonech jednat i se sociální demokracií

Při prosazování ekologických zákonů se ministr životního prostředí Martin Bursík hodlá obrátit i na sociální demokracii. Nechce se tak ve sněmovně spoléhat jen na koaliční hlasy. Tímto způsobem pak bude postupovat i u nového zákona o odpadech, který dnes ministerstvo představilo. Zákon by mohla do léta projednat vláda, na podzim potom dolní komora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Bursík

Martin Bursík | Zdroj: ČTK

Jak může hlasování ve sněmovně o ekologických zákonech vypadat, o tom se Martin Brusík přesvědčil už na minulé schůzi dolní komory. Tehdy poslanci zamítli novelu zákona o vlivech na životního prostředí.

Nehlasovala pro ni opozice, ale ani rebelové z ODS a několik poslanců z pražské organizace nejsilnější vládní strany. Teď chce proto Bursík postupovat jinak a do hry vtáhnout i sociální demokracii.

"Drtivá většina voličů třídí, i voliči sociální demokracie, předpokládám, že třídí i Jiří Paroubek. Šel by sám proti sobě, kdyby vytvářel negativní vzor v tom, že by odmítal sám třídit tím, že by vlastně odmítl tento systém," uvedl Bursík.

Odpověď šéfa sociální demokracie Jiřího Paroubka je zatím jasná: Ať vystoupí Strana zelených z vlády, a pak uvidíme, co můžeme dělat, reagoval Paroubek. A ani odborně to nemusí mít zákon u ČSSD jednoduché. "Já hlavně nevím, proč se dělá nový zákon, když se nemění koncepce. Podle zpráv, které mám teď, k žádné koncepční změně nedochází," dodal stínový ministr životního prostředí za ČSSD Petr Petržílek.

Igelitové tašky v obchodech už nejspíš nebudou zdarma

Nový zákon o odpadech by měl například rozdělit poplatek za svoz odpadu na paušál a pohyblivou částku vypočítávanou z jeho množství. Ta by mohla narůst až na 750 korun, tedy na dvojnásobek současného maxima. Od roku 2011 bychom také podle návrhu měli v obcích povinně najít i popelnice na biologický odpad.

Ministerstvo počítá rovněž s tím, že igelitové tašky v obchodech by do budoucna měly být už jen za peníze. Ročně jich podle Bursíka obchodníci dají zákazníkům až tři miliardy, což představuje 9000 tun plastů. "Tašky se válí všude, máme i studie, které ukazují, jak v momentě, kdy není přístup kyslíku a nejsou vystaveny povětrnostním podmínkám, tak to jsou desetiletí, kdy zůstávají v přírodě, a je to mor této planety," podotkl Bursík.

Obchody budou mít podle Bursíkova návrhu možnost nadále rozhodovat, kolik přesně za tašku zákazníkovi naúčtují. Ministerstvo financí by nicméně mělo stanovit minimální částku, aby obchody nezačaly za tašky účtovat haléřové částky, které by v konečném účtu zaokrouhlily. Zdarma by podle Bursíka nebyly v obchodech ani papírové tašky.

Ministerstvo se při tvorbě návrhu inspirovalo v Irsku, které přistoupilo k zákazu volného rozdávání igelitových tašek v roce 2002. Podle Bursíka poté klesl jejich podíl v komunálním odpadu z pěti na 0,22 procenta. Ministr poukázal také na irský výzkum veřejného mínění, jenž ukázal, že 90 procent obyvatel země konec volně rozdávaných tašek ocenilo jako dobrý nápad.

Igelitky nyní mají v Česku k dispozici jen zákazníci hypermarketů Globus, Hypernova a obchodů Tesco, ostatní obchodní řetězce již nabízejí pouze placené tašky. Bursík na tiskové konferenci zdůraznil, že se ministerstvo snažilo s obchodníky uzavřít dobrovolnou dohodu, ale nezdařilo se to.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme