Giboni se nepoznávají

2. březen 2009

Giboni jsou blízcí příbuzní lidoopů, ale na rozdíl od nich zřejmě nemají schopnost sebepoznání.

Primatologové z australské University of Queensland konfrontovali gibony chované v zajetí s jejich obrazem v zrcadle. Nejprve gibonům dali olíznout kus barevného cukroví a stejnou barvou jim pak namalovali pruh na obličej. Do klece umístili zrcadlo, ve kterém se giboni mohli pozorovat. Šimpanzi, orangutani a snad i gorily v podobné situaci projevují známky sebepoznání. Některé studie ukazují, že sama sebe poznají také sloni, kytovci a straky.

Gibon žlutolící

U gibonů ovšem k ničemu podobnému nedošlo - giboni sice se zájmem zrcadlové obrazy pozorovali a dotýkali se jich prsty, ale žádný z nich se nepokusil zrcadlo využít k prozkoumání pruhu na své tváři. Někteří se naopak snažili zrcadlo obejít a najít za ním schovaného cizího gibona. Podle vědců se tedy zdá, že giboni neměli ponětí o tom, že v zrcadle vidí svou vlastní tvář. Ze svých experimentů autoři studie v článku v časopise Proceedings of the Royal Society B vyvozují, že sebepoznání se zřejmě v evoluci primátů poprvé objevilo v před 14 až 18 miliony let - tedy až poté, kdy se giboni oddělili od vývojové větve vedoucí k lidoopům a lidem.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.