Špidla: Peníze na pomoc sklářům by mohly přijít i z Evropské unie

Českým sklářům by mohly pomoci peníze z Evropské unie. Sklářským odborům to dnes potvrdil eurokomisař Vladimír Špidla. Peníze by ale neměly jít na záchranu firem, ale například na rekvalifikační kurzy pro propuštěné skláře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Špidla v porcelánce v Nové Roli

Vladimír Špidla v porcelánce v Nové Roli | Zdroj: ČTK

Jak Špidla potvrdil, zdroje, ze kterých by mohla česká vláda peníze na pomoc sklářům čerpat, jsou dva. "Je to evropský fond pro zvládání problémů s globalizací a druhá možnost je evropský sociální fond," vyjmenoval eurokomisař.

Právě tady vidí odboráři nezájem vlády situaci propuštěných sklářů řešit. Z toho, co se od Vladimíra Špidly dozvěděli, podle předsedy sklářských odborů Vladimíra Kubince plyne, že kabinet už mohl příslušné projekty podat. "My jsme si potvrdili to, co říkáme od samého začátku, že vláda mohla pomoct, jenom kdyby chtěla," podotkl Kubinec.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje projekty, které by měly předcházet dopadům hospodářské krize na zaměstnance, a chystá také možnost čerpání z evropského sociálního fondu. "Začátkem března budou vyhlášeny výzvy k projektům využívajícím prostředky evropského sociálního fondu. Budou zaměřeny na udržení zaměstnanosti," uvedl mluvčí resortu Jiří Sezemský.

Sklářské odbory chystají na pondělí protest před úřadem vlády. K jejich hlavním požadavkům bude kromě čerpání peněz z evropských fondů na pomoc propouštěným sklářům patřit i mimořádná dávka pro ty, kteří jsou kvůli mezerám v zákonech bez podpory i sociálních dávek.

K tématu si přečtěte také:
Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na poděbradskou sklárnu
Ministr práce slíbil pomoc lidem z uzavřených skláren
Sklárny ve Světlé a Poděbradech oznámily hromadné propouštění
Sklárny Bohemia v Poděbradech propustí nejméně 150 lidí
Oblasti, které postihlo rušení skláren, dostanou od státu pomoc
Další sklárna koncernu Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus končí

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme