Jaderný reaktor na Měsíci

28. únor 2009

V příštích dvaceti letech by se přítomnost člověka na Měsíci měla stát trvalou. K tomu, aby lidská posádka přežila na povrchu tohoto nehostinného tělesa, bude potřebovat zabezpečit své životní podmínky. Nepochybně bude třeba vlastní zdroj energie. Na Zemi známe několik variant jak těžit energii z přírodních zdrojů. Co ale bude tím nejlepším použitelným zdrojem pro Měsíc?

Možné zdroje energie
Jednoduchou vylučovací metodou bychom přišli k závěru, že jediné, co můžeme na povrchu Měsíce použít na vyrábění elektřiny, je jaderný reaktor. Energie z vody nebo větru nepřipadá v úvahu, jelikož bychom na Měsíci marně hledali tekoucí řeky nebo atmosféru. Tepelné elektrárny by zase musely být zásobovány palivem dováženým ze Země. Možným řešením je solární energie, kterou Slunce rozdává do prostoru zcela zdarma, ale tady také narážíme na problém. Oběh Měsíce kolem vlastní osy trvá přibližně 28 dní, na jednom místě na povrchu je tedy 14 dnů světlo a dalších 14 dnů se sem Slunce nepodívá. Nejlepším řešením je tedy asi opravdu nukleární energie.

Noc na Měsíci trvá 14 dnů, proto nelze sluneční energii vyrábět neustále

Pozemní simulátor
Vědci už dnes testují tuto možnost na unikátním zařízení, které simuluje přenos tepelné energie a její přeměnu na energii elektrickou. Zvláštností je, že zařízení pro napodobení podmínek v atomové elektrárně nepotřebuje ani kapku nukleárního materiálu. Jako chlazení nevyužívá vodu, ale směs draslíku se sodíkem ve speciální smyčce. Testování bude probíhat v průběhu celého roku 2009, aby se důkladně odstranila všechna možná rizika.

Komíny nebudou
Jestli se těšíte, že za několik let budeme na povrchu Měsíce dalekohledy pozorovat obrovské komíny chrlící vodní páru, jako u elektráren na Zemi, těšíte se marně. K výstavbě komínů nedojde, protože se reaktor nebude chladit vodou. Plánovaná elektrárna bude z větší části skryta pod měsíčním povrchem, aby se reaktor slunečním zářením zbytečně nepřehříval. Nad povrchem tak bude vidět pouze věž, ve které se tepelná energie bude měnit na elektřinu. Z ní dále povedou dva plošné zářiče. K čemu budou? Ne všechno teplo je možné proměnit na elektřinu, zbylé teplo se tedy musí někde odvézt. Zářiče jednoduše vyzáří přebytečnou energii do prostoru jako kamna.

Jaderné elektrárny se bez chladicích věží neobejdou

Zahradní elektrárna
Mobilní telefony, počítače, přehrávače, to všechno prochází od svého vzniku neustálou miniaturizací. Nemůžeme se divit, že tento trend neobešel ani takovou oblast, jakou jsou nukleární reaktory. Zanedlouho budou tak malé, že si je bez problému postavíte za dům na zahradu. Reaktor, který by měl v budoucnu zásobovat lidskou posádku na Měsíci, bude veliký jenom jako propan-butanová bomba, kterou mnozí z vás používají jako zdroj plynu například pro své sporáky. Přesto by mohla takováto mini elektrárna zásobovat celkem až osm běžných pozemských domů. Není to nijak závratné množství energie, ale pro přežití několika lidí na povrchu našeho vesmírného souseda to bohatě stačí.

Umělecká představa budoucí jaderné elektrárny na Měsíci

Adresa: Měsíc
Když v roce 1971 kosmonauti na Měsíci poprvé použili lunární vozítka, vezli s sebou baterie na napájení motorů a také přístrojů na vozítku. Jestli bude v budoucnosti na Měsíci stát elektrárna, nebudou už lidské posádky muset vozit těžké baterie a elektrickou energii na cokoliv budou mít stále k dispozici. Jistě že k tomu, aby lidé přežili na povrchu Měsíce, je nutné ještě vyřešit daleko více problémů se zabezpečením základních životních podmínek, ale vyřešení potřeby energie znamená další krok k dosažení odvážného cíle - zajistit dlouhodobou přítomnost člověka na Měsíci.

Měsíční vozítka byla poháněna el. akumulátory.
autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.