Putinovo Jednotné Rusko zvítězilo v regionálních volbách

Ruská vládní strana Jednotné Rusko upevnila svou pozici na temní politické scéně. Strana premiéra Vladimira Putina získala jednoznačné vítězství v regionálních a komunálních volbách. Zástupci Jednotného Ruska získali podle předběžných výsledků jasnou převahu ve všech devíti regionech, kde se volilo. Hlasování se podle volební komise odehrálo bez problémů, opoziční strany ale obviňují vládní Jednotné Rusko z podvodů a nekalé soutěže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: OSN

Podle ústřední volební komise je zjevné, že si vládní strana premiéra Vladimira Putina odnesla jasné vítězství. Ve všech devíti regionech, kde lidé vybírali zástupce do lokálních parlamentů a radnic, získala od padesáti do osmdesáti procent hlasů.

Druzí skončili s velkým odstupem opoziční komunisté, kteří si stěžují na nekalé praktiky vládní strany při volbách a dokonce i údajný nátlak na voliče. Žádají výměnu šéfa ústřední volební komise Vladimira Čurova, který tvrdí, že žádná narušení nezaregistroval. K oficiálnímu protestu proti volebním podvodům se chtějí připojit i další opoziční strany.

Místní volby byly prvním větším testem důvěry vládě od počátku světové ekonomické krize, kvůli které roste mezi ruským obyvatelstvem nespokojenost s vedením země. Průzkumy veřejného mínění svědčí o jejich klesající podpoře, neboť se potýkají s rychle rostoucí nezaměstnaností a poklesem hodnoty rublu.

Přečtěte si také:
Popularita ruského prezidenta i premiéra vlivem ekonomické krize klesá
V Rusku ubývá dolarových miliardářů
Rusové vyšli do ulic po celé zemi demonstrovat proti Putinově vládě

Lenka Kabrhelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme