Procházka oblohou (březen)

1. březen 2009

Březen už spojujeme s jarem - to astronomické začne v jeho dvacátý den, přesně ve 12 hodin a 43 minuty SEČ, kdy Slunce dosáhne tzv. jarního bodu a vstoupí do znamení Berana. Délka noci se vyrovná délce dne - hovoříme o jarní rovnodennosti.

Oblohu už pomalu opouštějí typická zimní souhvězdí, např. Orion, Malý a Velký pes, či Beran, která sestupují k západnímu obzoru.Tam ještě dost vysoko zůstávají hvězdy Blíženců a Vozky. Vládu začínají přebírat souhvězdí jarní. Nad jihem lze spatřit výrazné souhvězdí Lva s jeho nejjasnější hvězdou Regulem. Vlevo směrem dolů, tedy dále k jihovýchodu, se nalézá souhvězdí Panny s nejjasnější hvězdou Spikou. Nad východem, téměř uprostřed mezi nadhlavníkem a obzorem, objevíme načervenalou hvězdu Arktur, dominantu souhvězdí Pastýře. Pod ním pak můžeme nalézt oblouček hvězd, nazývaný Severní koruna. Nejjasnější hvězdou tohoto souhvězdí je Gemma, což můžeme přeložit jako drahokam.
Z objektů vzdáleného vesmíru stojí za zmínku nádherná spirální galaxie M 81 v severní části Velké medvědice, kterou lze za dobré viditelnosti spatřit i v běžném triedru. Na jihozápadě je ještě dobře vidět i hvězdokupa M44, kterou také známe pod lidovým názvem Jesličky.
Letošní březen tentokrát není pro planety příznivý, uvidíme jen tři ze sedmi. Merkur, Mars, Uran a Neptun jsou nepozorovatelné, Venuše září na obloze v první polovině měsíce večer nad západním obzorem, zatímco Jupiter najdeme nízko na ranním nebi. Nejlépe je na tom druhý obr Saturn, který je viditelný po celou noc.
Ještě horší je to s úkazy. Podle astronomické ročenky se sice v březnu odehraje několik konjunkcí, ale jsou buď v denním čase, nebo mimo viditelnost planet na našem území. Čest zachraňuje jen konjunkce Saturn - Měsíc 11. března v pět hodin ráno, kdy bude planeta asi 7 úhlových stupňů severně od našeho souputníka. A tak na závěr alespoň měsíční fáze: 4. března je Měsíc v první čtvrti, jedenáctého v úplňku, osmnáctého v poslední čtvrti a neviditelný, tedy v novu, 26. března.
Hezkou a ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio