Vláda schválila podnikům snížení sociálního pojištění

Vláda premiéra Mirka Topolánka se pustila do protikrizových opatření, na kterých se dohodla už v polovině února. Dnes mimo jiné schválila snížení sociálního pojištění pro podniky, které je jedním z opatření Národního protikrizového plánu. Lidem by tak podle kabinetu zůstalo 18 miliard korun ročně navíc a nemuselo by se tolik propouštět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas, Mirek Topolánek, Martin Říman

Petr Nečas, Mirek Topolánek, Martin Říman | Zdroj: ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas doufá, že snížením sociálního pojištění podnikům by stát mohl zachránit 50.000 až 70.000 pracovních míst. Podle něj by se mělo opatření nejvíce odrazit na situaci lidí, kteří berou nejméně.

"Toto opatření bude zavedeno do konce roku 2011 jako protikrizové opatření, které je cíleně směřováno především na oblast lidí s podprůměrnou mzdou píše s nižší kvalifikací," uvedl Nečas. U mzdy například 15.000 korun by pak podle něj byla sleva zhruba 400 korun. Celkový objem slev na pojistném činí v celoročním vyjádření 18 miliard korun.

S prosazením slevy na sociálním pojištění ve sněmovně to ale ministr Nečas nebude mít lehké. Opozice se totiž dlouhodobě staví proti. Mezi protikrizovými opatřeními se úleva nelíbí třeba místopředsedovi ČSSD Zdeňku Škromachovi. "Největší taková zářez je tam snížení sociálního pojištění," podotkl. "Tento návrh vnímám jako neproblematičtější z vládních návrhů," dodal místopředseda komunistů Jiří Dolejš. Návrh kritizují i odboráři, podnikatelé ho naopak vítají.

Národní protikrizový plán počítá vedle snížení sociálního pojištění také například se zrychlením odpisů, které dnes kabinet také schválil. Opatření je součástí novely zákona o dani z příjmu, podnikatelé a podniky díky ní zřejmě od letoška až do poloviny příštího roku budou mít možnost zkrátit si lhůty pro odepsání hmotného majetku v první a druhé odpisové skupině.

Kabinet jednal rovněž o novele insolvenčního zákona, která by měla mimo jiné upravit způsob vyplácení mezd zaměstnancům firem v insolvenci. Na problémy při vyplácení si teď stěžují především pracovníci některých krachujících skláren, kteří dnes demonstrovali před úřadem vlády. Současná úprava podle nich při uspokojování pohledávek upřednostňuje věřitele před zaměstnanci. Právě o nárocích zaměstnanců bude podle Nečase vláda ještě mluvit, novelou by se pak měla zabývat ve čtvrtek.

K tématu si přečtěte také:
Opozici se nepodařilo vrátit vládě balík protikrizových opatření
Premiér seznámil poslance s protikrizovým plánem
Evropská komise chválí Česko za boj s hospodářskou krizí
Česko v EP znovu varovalo před protekcionismem při řešení krize
Vláda má hotový balíček protikrizových opatření
Protikrizový plán zachová většinu známých návrhů, švarcsystém nebude

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme