Identifikace carových dětí

3. březen 2009

Výzkum DNA pomohl identifikovat chybějící ostatky dětí posledního ruského cara.

Poslední ruský car Mikuláš II. byl v roce 1917 přinucen k abdikaci a o rok později byl spolu s manželkou Alexandrou v Jekatěrinburgu zavražděn bolševiky. Jestli spolu s nimi zemřelo také všech pět jejich dětí, nebylo dlouho potvrzeno. V hrobě, který byl v roce 1991 objeven v lese, totiž leželi jen tři členové carské rodiny - těla korunního prince Alexeje a jedné z jeho starších sester chyběla. Tato skutečnost mimo jiné nahrávala do ruky romantizovaným tvrzením, podle kterých mohla sedmnáctiletá velkokněžna Anastázie nějakým způsobem uniknout.

Ruská carská rodina, 1911

V roce 2007 byla nedaleko místa prvního nálezu objevena další dvě těla. Jadernou i mitochondriální DNA získanou z fragmentů kostí analyzoval tým amerických a ruských odborníků. Výsledky studie nyní zveřejnil článek v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Podle něj patří kosti princi Alexejovi a jeho sestře, což znamená, že žádný člen carovy rodiny rok 1918 nepřežil.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.