Gigant ČEZ má zisk rekordních 47 miliard

Elektrárenská společnost ČEZ navzdory ekonomické krizi loni vydělala rekordních 47 miliard korun. Zisk je ale o něco nižší než očekávali analytici. K rekordnímu zisku ČEzu pomohly především meziročně vyšší ceny elektřiny, zvýšil se také podíl elektrické energie, vyrobený v jaderných elektrárnách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pracovníci poruchové služby

pracovníci poruchové služby | Foto: ČEZ

Podle generálního ředitele společnosti Martina Romana se problémy ekonomiky projeví v hospodaření ČEZu až v příštím roce: "Finanční krize se podepisuje na tom, že odběry elektrické energie v České republice klesají. Zatím jsme ale schopni vyvézt veškerou vyrobenou elektřinu do zahraničí. Na tento rok máme zafixované ceny někdy z poloviny loňského roku. Takže finanční krize se podepíše na našich ziscích až v roce příštím. Oznámili jsme snížení cen elektrické energie na příští rok o celých 15 %. To se určitě projeví na výsledcích společnosti."

Letos by měl ještě zisk energetické firmy dosáhnou rekordních 50 miliard korun. ČEZ také oznámil, že vyplatí svým akcionářům na dividendách 50 až 60 procent ze zisku.

"Dividenda by mohla být v rozmezí 44 až 52 korun na akcii," říká analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Český stát, který má ve firmě sedmdesátiprocentní podíl, by tak z loňského zisku ČEZu mohl získat až 20 miliard korun.

O zisku ČEZu jsme podrobně mluvili v poledních Ozvěnách dne. Záznam pořadu jsme pro vás připravili v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Společnost ČEZ ovládne německou uhelnou společnost Mibrag
Moravia Energo byla vyřazena z obchodování s elektřinou
ČEZ nabízí v době krize pomoc, lidé bez práce nebudou platit zálohy
ČEZ nabízí fixní ceny elektřiny, lze platit o 4 procenta méně
Elektřina od ledna zdraží v závislosti na dodavateli o 10 a 16 procent

Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme