Antarktické léto je již za námi

3. březen 2009

Dnešní zprávu začínáme krátkým přehledem cestovního itineráře části expedice, která se před několika dny vypravila na zpáteční cestu domů.

Do České republiky už dříve dorazila dvojice ornitologů Václav Pavel a Karel Weidinger. Další členové expedice, kteří ještě před týdnem čekali na argentinské antarktické stanici Marambio na vhodné letové počasí, v minulých dnech přibyli do Buenos Aires, odkud ve dvou skupinkách již odletěli do Prahy. Takže na stanici J. G. Mendela v současné době zůstává pouze 7 členů expediční posádky.

Současné počasí na ostrově Jamese Rosse je velmi proměnlivé, střídají se prudké větrné bouře s obdobími několikadenního nebo někdy jen několikahodinového příznivého počasí. Antarktida nám tím dává najevo, že antarktické léto je již za námi a postupně nastupuje zimní počasí. Sníh, který se nakupil v okolí stanice během posledních bouří, již neodtává ani za slunečných dnů, během kterých teplota povrchu zůstává trvale pod bodem mrazu. Bouře a příboj v posledních dnech vyplavily na mořský břeh před stanici velké množství drobných mořských živočichů. Ty slouží jako potrava zdejším ptákům, takže nyní máme před stanicí nebývale rušno, neboť nás svojí přítomností kromě obvyklých chaluh a rybáků provází navíc i početné hejno racků dominikánských. Ti se běžně v okolí stanice nevyskytují, protože hnízdí ve vzdálenější části ostrova.

Pro celodenní terénní práce byly v uplynulém týdnu k dispozici jen dva dny, během kterých byla dokončena instalace bambusových tyčí v různých částech ledovce Whisky Glacier. Tyče budou sloužit pro dlouhodobé sledování ablace ledovcové hmoty. Nejednalo se o práci nikterak jednoduchou, protože pro každou z celkově 20 tyčí bylo nutno navrtat do ledovce úzký otvor minimálně do hloubky jednoho metru. I když se pracovalo pomocí přenosné benzínové vrtačky a speciálních vrtáků, byla to práce namáhavá a zabrala prakticky celý den. Následujícího dne byla glaciologická část výzkumného programu pro letošní sezónu ukončena tím, že byly pomocí GPS zaměřeny stávající okraje ledovce Whisky Glacier, který se tímto stal dalším trvale sledovaným ledovcem na ostrově Jamese Rosse.

Biologický program expedice pokračoval sběrem vzorků lišejníků a sinicových povlaků v několika lokalitách. Mezi ty nejzajímavější patřil vodopád spadající ze strmé stěny stolové hory Lachman Crags. Jedná se o vodopád, v jehož bezprostředním okolí se vyskytuje specifická flóra typická pro ekosystémy trvale smáčených skalních stěn. Díky mrazivému počasí několika posledních dnů však byl vodopád zcela zamrzlý a vytvářel na skalní stěně bizarní útvary ze zledovatělých povrchů a dlouhých rampouchů. Přesto se však podařilo odebrat reprezentativní vzorky lišejníků, sinic a kamenné suti pro mikrobiologické analýzy. Tyto sběry budou po převozu do České republiky v Brně a Třeboni přesně určeny a poslouží pro doplnění údajů o biodiverzitě těchto organismů na ostrově Jamese Rosse.

Geologové spolu se svými argentinskými kolegy (viz minulá zpráva) pokračovali v terénních pracích zaměřených na geologické mapování ostrova Jamese Rosse. Zpočátku podnikali krátké terénní pochůzky do míst s nižší nadmořskou výškou, kde nebyla trvalá sněhová pokrývka. Poté, až ustalo větrné počasí, se vydali do polního stanového tábora nedaleko jezera Monolith. V současné době pracují v oblasti nacházející se vzdušnou čarou asi 14 kilometrů od stanice na několika lokalitách v mělké pánvi Abernethy Flats a na skalních výchozech Stickle Ridge.

Mapovací práce spolu s argentinskými kolegy - Zaznamenávání hranic křídových souvrství

S ohledem na skutečnost, že se pomalu blíží konec letošní expediční sezóny, uskutečnili jsme v posledních dnech rovněž kontroly a zálohování dat ze všech automatických záznamových zařízení (meteorologických a mikroklimatických stanic, fluorometrických systémů), které se nacházejí v různých částech ostrova. Všechny přístroje pracují a jsou plně připraveny na další rok záznamu dat. Zároveň probíhají přípravné práce související se zazimováním stanice. Týká se to především postupného snižování zásob vody ve venkovních nádržích, technické údržby větrných elektráren a odklízení sněhu z míst u stanice, která musí být přístupná během posledních prací - například v okolí stožáru antény. Pravděpodobný termín přesunu naší expediční posádky ze stanice J. G. Mendela na argentinskou stanici Marambio je předběžně plánován na první týden v březnu. Proto bude konec tohoto a začátek příštího týdne věnován výhradně technickým pracím, které připraví stanici na dlouhé období polární zimy. Pokud nám čas dovolí, ozveme se s další zprávou za týden ještě z ostrova Jamese Rosse. Pokud ne, pošleme další zprávu až po našem příletu na stanici Marambio.

Miloš Barták, z ostrova Jamese Rosse, 25. 2. 2009

autor: Prof. Miloš Barták
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.