USA a Rusko odmítají spekulace o "výměně protiraketového štítu za íránské jádro"

Nenabízím Rusku žádný obchod, tvrdí prezident USA Barack Obama. Americký prezident měl totiž podle informací ve světovém tisku v tajném dopise nabídnout Rusku dohodu: Američané zruší plány na stavby radaru v Česku a protiraketové základny v Polsku, když Rusko pomůže přimět Írán k ukončení jeho jaderného programu. Prezidenti Spojených států a Ruska to ale popírají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: ČTK

Dopis amerického prezidenta jeho ruskému kolegovi Dmitriji Medveděvovi byl dlouhý a věnoval se od šíření jaderných zbraní po společné bezpečnostní problémy, týkající se například hranic s Afghánistánem. Píše se v něm, že pokud Írán přestane zbraně vyvíjet, tak se sníží tlak a potřeba budovat protiraketovou obranu. To ale podle prezidenta USA neznamená, že by Američané nectili své závazky vůči Česku, Polsku a dalším svým spojencům.

Český premiér Mirek Topolánek v reakci na spekulace o americko-ruském dohadování řekl, že počká na Obamovo oficiální vyjádření. To bychom mohli uslyšet při jeho návštěvě Česka začátkem příštího měsíce. Naše republika už se Spojenými státy podepsala příslušné smlouvy o radaru.

Polsko zatím analyzuje informace amerického a ruského tisku, že Barack Obama vyměnil projekt protiraketového štítu za podporu Ruska při kontrole íránského jaderného programu. Některé polské politiky tento údajný obrat v americké politice silně znepokojil.

Šéf největší opoziční strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński doufá, že Spojené státy dodrží pravidlo, podle kterého jsou spojenci důležitější než ostatní země. Jinými slovy, že neustoupí od projektu protiraketové obrany, který s Polskem podepsala administrativa předchozího prezidenta Georgie Bushe. Jaroslav Kaczyński i jeho bratr - prezident Lech Kaczyński - patří k zastáncům protiraketového štítu.

K tématu si přečtěte také:
Česká ambasáda nemá informace, že by USA vyměnily radar za odzbrojení
Američané podle senátora Dienstbiera odstoupí od stavby radaru v Česku
Schwarzenberg: Nová americká vláda od myšlenky protiraketového deštníku neupustí
Senátoři schválili smlouvy o radarové základně na našem území
A. Vondra: Nová americká vláda nezmění dramaticky plán radaru v Česku

Martin Dorazín, Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme