Vláda schválila návrh novely insolvenčního zákona

Novela by měla umožnit například i zpětné vyplacení mezd tisícům sklářů ze skupiny Bohemia Crystalex Trading. Novela by tak měla podle vlády lépe reagovat na případnou hospodářskou krizi. Až doposud nový insolvenční zákon posiloval postavení věřitelů, většinou tedy bank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie a Kramářova vila

Strakova akademie a Kramářova vila | Foto: Jan Rosenauer

Jejich nároky jsou tedy řešeny přednostně před financováním provozu nebo mezd zaměstnavatelů. Jak by měl celý systém fungovat s novelou, kterou dnes schválila vláda, řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

"Tato novela především usnadní restrukturalizaci podniku. To znamená, neměla by vést v případě platební neschopnosti k automatickému zániku firem; a je to snaha především ochránit pracovní místa, usnadnit restrukturalizaci, reorganizaci, zachování životaschopných částí podniku."

"A další součástí této novely je i novela systému ochrany zaměstnanců před insolvencí zaměstnavatele. Tímto způsobem se zvýší i ochrana pracovníků, zaměstnanců," řekl Nečas.

Nedostatky současného znění odhalila ekonomická krize, která dostala do potíží firmy skupiny Bohemia Crystalex Trading. Stíňová ministryně spravedlnosti Marie Benešová z ČSSD v Ranním interview Radiožurnálu, řekla, že zákon by mohl mít podporu ve straně.

Sklářští odboráři chtějí před Úřadem vlády demonstrovat znovu - a to 30. března. Podle odborů se náhrady mzdy dočkají jen lidé ze Světlé a Poděbrad, kde přestali dostávat výplaty bezprostředně po vyhlášení insolvence, lidé z Crystalexu zřejmě vyjdou naprázdno, mzdy nedostali až v prosinci a lednu, dlouho po zahájení insolvenčního řízení.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme