Zastupitelé schválili dotaci pro vrchlabskou nemocnici

22. září 2010

Vrchlabská nemocnice dostane na příští tři roky od Královéhradeckého kraje dotaci ve výši 200 tisíc eur (asi šest milionů korun) na zajištění péče o pacienty a provozu lékařské služby první pomoci. O přidělení financí pro zdravotnické zařízení rozhodli krajští zastupitelé. Podmínkou pro přidělení dotace je, aby nemocnice zachovala péči pro pacienty v současném rozsahu u všech registrovaných oborů. Nemocnice bude moci šestimilionovou dotaci čerpat čtvrtletně ve čtyřech splátkách. Kraj jí bude proplácet zdravotnické výkony zpětně. Koupě nemocnice pro kraj nepřipadá v úvahu kvůli vysoké ceně, kterou požadují majitelé. Na základě informací vyjednávací komise s vrchlabskou nemocnicí již dříve krajští radní rozhodli, že její pronájem by byl pro kraj finančně výhodný nejméně.

"Tento způsob zajištění lékařské péče ve vrchlabské nemocnici je pro kraj i pacienty výhodnější, než pokud by ji kraj koupil či si ji pronajímal. Cena, za kterou majitelé nemocnici nabízeli, je pro kraj nepřijatelná. Odpovědnost za její budoucnost je v rukách jejího vedení," uvedl hejtman Lubomír Franc.
Krajský příspěvek vrchlabské nemocnici bude vázán na konkrétní léčebné výkony, které udrží lékařskou službu pro obyvatele daného regionu. Nemocnice také bude muset prokázat, že je personálně a odborně stabilní a nepotýká se s nedostatkem zdravotnického personálu, zejména lékařů.

Spustit audio