Španělsku hrozí ekologická katastrofa

Ropa ohrožuje pobřeží Španělska. Jeho soused Portugalsko ale doufá, že se mu ropná skvrna, která se šíří po moři po havárii ropného tankeru Prestige, vyhne. Je však připraveno aktivně bojovat proti případnému znečištění svého pobřeží. K pomoci při odstraňování obří ropné skvrny se připojil osmičlenný tým odborníků ze společnosti Oil Spil Response v jihoanglickém Southhamptonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

znečištěná pláž

znečištěná pláž | Zdroj: ČTK

Nyní ropná skvrna směřuje ke španělským břehům. Od galicijského pobřeží je vzdálená přes 200 kilometrů a přemisťuje se rychlostí přibližně jeden kilometr za hodinu. Meteorologické podmínky se ale mají v příštích dnech zhoršit a pohyb skvrny se zřejmě zrychlí. Mohla by pak ohrozit i portugalské pláže.

Tanker Prestige s nákladem 77 000 tun ropy na palubě se před týdnem při bouři dostal u španělského pobřeží do tísňové situace a začal nabírat vodu. Záchranářům se sice podařilo odtáhnout loď s unikající ropou na širé moře, včera se však rozlomila a pak se obě její části potopily asi 270 kilometrů od španělského přístavu Vigo.

Podle španělských údajů je zatím znečištěno 50 až 200 kilometrů vod galicijského pobřeží. Ředitel společnosti řekl, že je velkou otázkou, kolik ropy z lodi Prestige vyteklo, když se kýl rozlomil vedví. Odpověď na tuto otázku dosud není známa. Loď se potopila včera v poledne a ekologové hlásí značné množství ptáků pokrytých ropou. Dojde-li k úniku celého nákladu o obsahu 70 tisíc tun z trosek lodi, bude to dvakrát horší katastrofa, než jaká nastala po úniku z lodi Exon Valdez u břehů Aljašky v roce 1989.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Zdenka Turková, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme