J. Barroso očekává prudké zvýšení nezaměstnanosti v EU

Vysokou nezaměstnanost očekává v Evropské unii předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Na Evropském summitu regionů a měst v Praze řekl, že počet lidí bez práce může kvůli hospodářské krizi brzy dosáhnout vysokých čísel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Barroso

José Barroso | Zdroj: ČTK

Konkrétní údaj neuvedl, už dříve ale mluvil o tom, že by v příštím roce mohla míra nezaměstnanosti v unii dosáhnout až deseti procent.

Lékem je podle něj spolupráce jednotlivých evropských států i regionů, kreativita a flexibilita. Především regiony by měly využít místní příležitosti a zaměřit se na opatření s rychlou ekonomickou návratností. Neměly by se bát ani využívání "zelených" technologií.

Míra nezaměstnanosti v zemích sedmadvacítky roste už pátý měsíc v řadě. V současnosti je 7,6 %, přitom ještě před rokem byla 6,8 %. Ještě hůř jsou na tom země eurozóny, kde registrují 8,2 % lidí bez práce. České předsednictví EU připravuje na květen summit o nezaměstnanosti. Měli by se ho zúčastnit i zástupci odborů a zaměstnavatelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Evropském summitu regionů a měst informuje T. Medek

Nové členské země Unie budou moci kvůli krizi předčasně využít víc než 210 miliard korun z evropských fondů. Na Česko připadá asi 10 miliard korun. Evropská komise si od tohoto kroku slibuje udržení pracovních míst a pomoc při nastartování ekonomik.

Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme