6. 3

6. březen 2009

Celloman: Sharptown

Skupinu Celloman založil roku 2001 britský violoncellista Ivan Hussey, který s erudicí klasicky vzdělaného hudebníka vytváří fuzi na pomezí popu, jazzu, elektroniky. Svoji profesionální dráhu začal Hussey v sedmnácti letech, když se stal členem Reggae Philharmonic Orchestra, s nimiž natočil dvě alba a koncertoval v Japonsku, v Evropě i na Jamajce. Jak studiového hudebníka si ho najímali Spice Girls i Mick Jagger. Ve skladbách, které natáčí se sestavou Celloman, slyšíme ozvěny evropské vážné hudby, ale také melodie arabského světa či Indie. Tomuto širokému spektru inspirací odpovídá i značně proměnlivá sestava, v níž vznikalo v pořadí už čtvrté album Sharptown. Krátké skladby, které mají charakter instrumentální předehry či spojovacího můstku, natáčel Hussey sólově, v delších skladbách hrají arabské i latinské perkuse, evropské i bollywoodské smyčce.

Jambila

Kali

Gidon

Jádro sestavy Celloman tvoří instrumentalisté, k nimž se v nahrávkách i na koncertech připojují hostující vokalisté či rappeři. Skladba Years To Come obsahuje vokály londýnské poetické improvizátorky Angely Harvey alias Poppy Seed, dcery jamajských přistěhovalců.

Years To Come

Gobi

Tématem písně Trouble With Gold, Trable se zlatem, je lidská chamtivost. Šéf sestavy Celloman, Ivan Hussey, ji napsal společně s černým Londýňanem, baskytaristou Oroh Angiamou, jemuž svěřil i zpěv.

Trouble With Gold

Interlude

Amulet

North Wind

Spustit audio