USA 0:0 Česko

Sonda Kepler vyrazila do vesmíru hledat planety podobné Zemi

Americká družice Kepler, která má pátrat po dalších obyvatelných planetách, se úspěšně vydala na svou vesmírnou misi. Kosmický dalekohled nazvaný po slavném hvězdáři ze 17. století by měl být v provozu minimálně tři a půl roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Družice Kepler proměří 100 000 hvězd a najde tak stovky exoplanet

Družice Kepler proměří 100 000 hvězd a najde tak stovky exoplanet | Foto: NASA

Raketa Delta II s družicí Kepler na palubě odstartovala přesně podle plánu před pátou hodinou našeho času z floridského Mysu Canaveral.

Sonda nebude obíhat okolo Země, ale okolo Slunce, aby mohla po celou dobu nepřerušovaně sledovat jedno místo poblíž souhvězdí Labutě a Lyra.

Kepler je první sondou amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír, která dokáže najít planety o velikosti Země obíhající okolo hvězd, jako je pro nás Slunce. Podle britského astronoma Andrewa Coatese to znamená pro vesmírný výzkum velkou příležitost.

"Víme o více než 340 planetách, všechny jsou mnohem větší než Země a vyskytují se mimo naší sluneční soustavu. Jenom jedna z nich je dvakrát větší než naše planeta. Teď máme díky Keplerově sondě poprvé příležitost vypátrat takovou planetu, která by měla rozlohou Zemi odpovídala," uvedl Coates.

Odborníci očekávají, že Kepler objeví asi 50 takzvaných exoplanet s přibližně shodným průměrem, jaký má Země, a přes 800 o velikosti do 2,2 průměru Země. Celý projekt vesmírné družice Kepler přišel na 600 milionů dolarů.

Martin Hromádka, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme