Nejstarší domestikovaný kůň

6. březen 2009

Domestikace koně posunula kupředu zemědělství, komunikaci, transport i válečnictví. A podle mezinárodního týmu archeologů k ní došlo o tisíc let dříve, než se zatím předpokládalo.

Archeologický výzkum ve stepích Kazachstánu dokázal, že koně se ve střední Asii chovali už v době před 5500 lety - tedy o 1000 let dříve než se zatím předpokládalo a o 2000 let dříve, než se domestikovaní koně objevili v Evropě. Zkoumání kostí ukázalo, že první domestikovaní koně se podobali těm, jaké známe z pozdější doby bronzové. Od svých divokých předků, kteří žili současně s nimi, se už dost lišili. Naznačuje to, že první chovatelé si vybírali zvířata do chovu na základě určitých vlastností, které pak upevňovali šlechtěním.

Kazachstán - poloha

Archeologové v časopise Science popisují neklamné známky využívání koní jako jízdních zvířat - drobná poškození, která na kostech zanechalo nošení sedla a uzdy. Zároveň ale našli důkazy, že koně sloužili i jako zdroj potravy. V keramických nádobách objevili stopy tuku z kobylího mléka, které se ve střední Asii dodnes pije a používá k výrobě kvašeného alkoholického nápoje kumysu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.