Dostanou netopýři topení?

6. březen 2009

Důvodem hynutí netopýrů postižených syndromem bílého nosu zřejmě není samotná nemoc, ale vyhladovění.

V netopýřích jeskyních na severovýchodě USA vyvolává zkázu syndrom bílého nosu - houbové onemocnění, které dostalo název podle bílého porostu plísně na netopýřích nosech. Houba však roste také na blanách netopýřích křídel. Poprvé byla nemoc identifikována v roce 2007, když ve dvou jeskyních státu New York zahubila přes 90 % netopýří populace. Od té doby se rychle šíří a vědci se snaží najít cestu, jak před ní netopýry ochránit.

Logo

Před měsícem se podařilo identifikovat původce nemoci a nyní ekologové také zjistili, jak pravděpodobně houba netopýry zabíjí. Zřejmě nedělá nic horšího, než že je burcuje ze zimního spánku. Tím, že jsou netopýři v zimě častěji vzhůru, ovšem rychle ztrácejí energii, protože v čilém stavu musí udržovat vyšší tělesnou teplotu. Nakonec spotřebují veškeré tukové zásoby a umírají vyhladověním. Ekologové vytvořili matematický model, podle kterého by se tomu dalo předcházet umístěním lokálních zdrojů tepla do jeskyní. Díky nim by probuzení netopýři nemuseli vynakládat tolik energie na teplo a dostali by šanci přežít zimní spánek navzdory houbové infekci.

Výsledky studie zveřejnil časopis Frontiers in Ecology and the Environment.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.