Evropa chce v současné krizi víc přispět nezaměstnaným, Německo je proti

Lidé, kteří ztratí práci kvůli současné krizi, by mohli dostat peníze z Evropské unie. Počítá s tím návrh, který dnes projednávají ministři práce a sociálních věcí sedmadvacítky. Některé země s tím ale nesouhlasí. Unijní ministři sociálních věcí budou jednat i o volném pohybu pracovních sil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajky zemí EU

vlajky zemí EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise chce změnit pravidla pro využívání takzvaného globalizačního fondu. Ten měl původně podporovat pracovníky propuštěné v důsledku stěhování firem do levnějších zemí. Několik miliard eur z fondu má nyní sloužit v boji s krizí.

Komise chce, aby prostředky plynuly k zaměstnancům takového podniku, v němž přišlo o práci nejméně 500 lidí. Unie chce z fondu financovat jejich rekvalifikaci. Oproti stávajícím pravidlům by Brusel svůj příspěvek navýšil. Namísto poloviny financí by poskytl celé tři čtvrtiny, zbytek doplatí konkrétní členský stát.

To se nelíbí některým zemím v čele s Německem. Důvody vysvětlil státní tajemník v ministerstvu práce Günther Horzetzky: "Je to přesunutí nákladů na evropskou úroveň, tohle zatížení evropské pokladny nechceme."

Podle českého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase se nakonec kompromis zřejmě najde.

Němci a Rakušané svůj pracovní trh Čechům neotevřou

V Německu a Rakousku Češi nebudou moci volně pracovat. Oba státy nezruší omezení, které uplatňují vůči novým členských zemím Evropské unie. Berlín a Vídeň chtějí tyto bariéry prodloužit o dva roky, tedy až do roku 2011. České předsednictví Unie na oba státy tlačí, aby je odbouraly už k prvnímu květnu.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas ale přiznal, že Němci a Rakušané nejspíš prosadí svou. "Realistický postoj je takový, že nějaký zvrat nelze očekávat, na druhou stranu ten tlak má pokračovat, je správné, že ho bude vyvíjet předsednictví," řekl Nečas.

Nečas chce do závěrů dnešní schůzky unijních ministrů sociálních věcí prosadit usnesení, že volný pohyb pracovních sil prospívá všem. V praxi je ale na jednotlivých zemích, zda bariéry zruší. Očekává se, že k 1. květnu své pracovní trhy Čechům otevře Dánsko a možná i Belgie.

Přečtěte si také:
J. Barroso očekává prudké zvýšení nezaměstnanosti v EU
Špidla: Peníze na pomoc sklářům by mohly přijít i z Evropské unie
Vláda má hotový balíček protikrizových opatření
Nezaměstnanost v Polsku už je zase dvouciferná
Pozor na přehnané zadlužování a masovou nezaměstnanost

Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme