Vrchní soud v Olomouci potvrdil mnohaleté tresty v kuřimské kauze

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil mnohaleté tresty vězení v takzvané kuřimské kauze. Matka týraných chlapců Klára Mauerová tak zůstane devět let a jejich teta Kateřina deset let ve vězení. Platí i tresty pro další aktéry kauzy. Rozhodnuto zatím není o osudu Barbory Škrlové alias Aničky. Její odvolání bude vrchní soud řešit v samostatném řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klára Mauerová

Klára Mauerová | Foto: Policie ČR

Matka týraných chlapců Ondry a Jakuba Klára Mauerová svoji vinu na týrání synů doznala. Už brněnský krajský soud připustil, že nejednala plně o své vůli, a že byla současně pachatelem i obětí. Její obhájce Daniel Ševčík proto dnes požadoval snížení trestu.

"Odpovídající trest bych si představoval v dolní polovině zákonné trestní sazby, to znamená v hranici od pěti do 8 a půl roku odnětí svobody. Někde pokud možno samozřejmě při spodní hranici. Protože její pozice vůči ostatním obžalovaným je dramaticky odlišná zejména s ohledem na tu manipulaci," uvedl ještě před jednáním Ševčík. Soud dnes ale žádost o snížení trestu Kláře Mauerové odmítl.

Podle tvrzení Kláry i její sestry Kateřiny, která podle soudu byla v případu týrání dominantní, dostávaly pokyny k nápravě dětí od údajného doktora prostřednictvím e-mailových či sms zpráv.

Ševčík na otázku, kdo může být oním tajemným člověkem v pozadí, odpověděl: "Vzhledem k tomu, že se to nepodařilo zjistit do úplné podoby ani policii se všemi jejími operativními technikami, tak stěží lze říct, že to bude do oné míry objasněno. Podle mého názoru je tím tajemným doktorem osoba Barbory Škrlové."

Odvolání Barbory Škrlové bude soud řešit v samostatném řízení. Dnešního jednání se totiž z důvodu nemoci nemohl zúčastnit její advokát.

Ostatní odsouzení žádali zproštění viny s poukazem na to, že nalézací soud špatně zhodnotil důkazy, nevyslechl klíčové svědky, neřešil rozpory v případu a dospěl k nelogickým závěrům. Olomoucký vrchní soud dnes ale jejich tresty vězení potvrdil.

Přečtěte si také:
Lékařka z kuřimské kauzy neporušila zákon, rozhodl Krajský soud v Brně
Za týrání kuřimských chlapců padly tresty
Kuřimská kauza u soudu; první vypovídala matka týraných chlapců
Kuchtová chce po případu z Kuřimi zpřísnit zákon o domácím vzdělávání
Z podílu na týrání sedmiletého Ondřeje byla obviněna i jeho teta

Alena Vykydalová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme