Výzkum kmenových buněk má v Americe po osmi letech zelenou

Kontroverzní výzkum kmenových buněk má ve Spojených státech opět zelenou. Americký prezident Barack Obama splnil jeden ze svých předvolebních slibů a zrušil zákaz financování výzkumu z veřejných peněz, který před osmi lety zavedl jeho předchůdce George Bush.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident USA Barack Obama při projevu v americkém Kongresu

Prezident USA Barack Obama při projevu v americkém Kongresu | Zdroj: ČTK

Obama vyjádřil naději, že výzkum pomůže léčit některé z nejvážnějších chorob. Zároveň pověřil Národní institut zdraví, aby do čtyři měsíců vypracoval předpisy, kterými se bude výzkum za peníze daňových poplatníků bude řídit.

Rozhodnutí Obamy kritizují především hlasy ze strany křesťanské pravice a nevládních skupin, které bojují jednak proti potratům, ale také proti odebírání kmenových buněk z lidských embryí, protože to znamená jejich zničení a tedy smrt, což považují za nemorální.

Právě z tohoto důvodu Bush před osmi lety financování kontroverzního výzkumu ze státní kasy před osmi lety zastavil. Proti zrušení zákazu se nyní ozvali i zástupci republikánské menšiny v Kongresu, kteří ale nemají páky, aby výkonné rozhodnutí prezidenta Obamy zrušili.

Radují se proto stoupenci výzkumu na kmenových buňkách, především zástupci vědecké komunity. Podle nich má potenciál přinést za nějakou dobu terapie a léčbu pro nemoci, jako je cukrovka, Alzheimerova a Parkinsonova choroba nebo ochrnutí po úrazech míchy.

Podle ředitelky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd Evy Sykové bude Obamovo rozhodnutí znamenat přínos i pro české vědce. "Já vidím velikou výhodu těchto povolení pro případné klinické užití. USA, které jsou velmoc, tak velmi rychle ty výsledky transformují do praxe, a myslím, že i nám to pomůže v naší práci, že snadněji budeme takovou terapii prosazovat i v Evropě," uvedla Syková.

Připomněla zároveň, že výzkum za posledních několik let velmi pokročil a dnes už není nutné používat pro získávání kmenových buněk lidská embrya. Čeští vědci například využívají dospělé buňky, ze kterých se ty embryonální teprve dělají. S takovým postupem souhlasí i prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík.

"Dnes má věda k dispozici daleko vhodnější cestu, a tou je terapeutické využití kmenových buněk pacienta samotného z jeho vlastního těla. Tato cesta je sice dosud náročnější a dražší, ale i odborně daleko spolehlivější, protože zde nejsou například imunitní bariéry," uvedl Halík.

K tématu si přečtěte také:
Obama zruší omezení výzkumu kmenových buněk
Prezident Bush znovu vetoval výzkum kmenových buněk z lidských embryí
Američtí vědci oznámili průlom ve výzkumu kmenových buněk
Bushovo veto rozpoutalo v USA debatu o využití kmenových buněk
Sněmovna reprezentantů podpořila výzkum kmenových buněk

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme