Europoslanci dali zelenou bezpečnějším a ekologicky šetrnějším autům

Auta mají splňovat přísnější bezpečnostní standardy než dosud. Poslanci Evropského parlamentu podpořili návrh Evropské komise na povinné vybavení aut novými prvky, které zvýší bezpečnost silničního provozu. Opatření by mohla podle odhadů snížit počet úmrtí na silnicích v Unii až o 5000. Auta by také měla být šetrnější k životnímu prostředí. Na návrhu se podle zdroje z českého předsednictví Unie shodují také členské státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

doprava

doprava | Foto: Jan Rosenauer

Auta, která sjedou z výrobních linek za 3 roky, budou muset mít v povinné výbavě systém elektronické kontroly stability. Ten může například rozpoznat, že řidič na náledí ztrácí kontrolu nad vozidlem a pomoci zabránit smyku.

Nákladní a těžší auta mají mít navíc systémy samočinného nouzového brzdění pro případ, že se vůz ocitne příliš blízko za autem před ním. K větší bezpečnosti má přispět i systém varování před neúmyslným vybočením z jízdního pruhu. Tedy například, když se o řidiče pokouší spánek.

Od roku 2012 se také mají auta osazovat jen pneumatikami s nízkým valivým odporem a systémem monitoringu tlaku v nich. To má snížit jejich hlučnost a také spotřebu benzínu a tím méně poškozovat životní prostředí.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme