Průhledná rybička pro výzkum aterosklerózy

11. březen 2009

Zeleně a červeně zářící rybičky se staly novým modelem pro výzkum lidských onemocnění cév.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu rybičkám druhu danio pruhované (Danio rerio) udělali to, co většina lidí dělá sama sobě - začali je ládovat potravou bohatou na cholesterol. Ta se u lidí podílí na vzniku aterosklerózy, tedy onemocnění, při kterém se v cévách hromadí cholesterol a rozvine se zánět. Na něm se podílejí buňky imunitního systému označované jako makrofágy.

Ryby dania si vědci vybrali jako model ke studiu aterosklerózy z toho důvodu, že mladí jedinci jsou téměř průhlední. Vědci navíc rybkám pomocí zeleně fluoreskujícího proteinu označili endoteliální buňky, které tvoří výstelku krevních cév. Cholesterol, kterým byly rybky krmeny, zase obsahoval protein, který pod zdrojem ultrafialového záření vydává červenou fluorescenci. Stejně byly označeny i buňky makrofágy, které se podílejí na zánětlivém procesu v cévách.

Vědci díky těmto úpravám mohou pod UV světlem v mikroskopu detailně sledovat, jak se v zeleně zbarvených cévách začíná hromadit červeně zářící cholesterol a vzniká zánět. Rybky mají být podle univerzitní zprávy využity jako experimentální model, na kterém budou studovat účinky léčiv proti cévním chorobám.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.