Ministr Bendl pro Radiožurnál: Soutěž správy železnic je třeba zrušit

Ministr dopravy a místopředseda ODS Petr Bendl dal pokyn ke zrušení výběrového řízení na údržbu a opravu železničních tratí. Řekl to v rozhovoru Dvacet minut Radiožurnálu. Tendr za rekordních 36 miliard vypsala Správa železniční dopravní cesty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Bendl

Petr Bendl | Foto: Marián Vojtek

Zakázku subdodavatelských prací je podle něj potřeba ještě podrobněji prozkoumat a zhodnotit. Doměnku, že by tendr byl zmanipulován, ale ministr Bendl odmítl:

"Jde o věcné řešení toho problému, nikoli o technické, kdy by kdokoliv mohl říct, že výběrové řízení bylo zmanipulováno nebo, že je jím manipulováno nebo něco podobného. Nicméně je tam řada ekonomických otazníků - z hlediska budoucí ceny garancí, dodavatelských a jistoty, že se nic nestane. Prostě je tam řada indicií a myslím si, že v době, kdy transformace železnice běží nějakým tempem a není dokončena, je třeba se na to podívat znovu, a to výběrové řízení zrušit."

Ministr dopravy při zrušení veřejné zakázky vzal v úvahu také připomínky odborářů, kteří by měli po tendru přejít k soukromým firmám:

"Těch rizik je tam příliš a ještě spekulace o tom, jestli si někdo nepřihrál malou domů. Já jsem zkoumal opravdu výhodnost, seděl jsem nad tím jak s odborníky, tak s odboráři. Jich se to dotýkalo, protože se to dotýká 4.800 lidí přibližně. Není to jednoduché rozhodování, ta zakázka je velmi výjimečná. V situaci, kdy jsou transformovány České dráhy a běží nějaký proces, tak je to velmi riskantní."

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme