V Číně vypukl skandál kvůli věku sportovců, tři tisíce z nich ho zfalšovaly

Čína odhalila podvod s věkem sportovců. Testy ukázaly, že tři tisíce z nich datum narození zfalšovaly. Peking čelil podezřením z~manipulace věku čínských sportovců už při loňských olympijských hrách. Tehdy se objevily nesrovnalosti hlavně kvůli gymnastkám, kterým podle některých odborníků nebylo požadovaných 16 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čínské gymnastky

čínské gymnastky | Foto: Archiv ČRo, eSport.cz

Z 15.000 sportovců, kteří se v jižní provincii Kuang-tung podrobili lékařským testům včetně rentgenu kostí, celá pětina lhala o svém věku. Byli totiž starší, než kolik povolovaly stanovené limity, v jednom případě dokonce o sedm let.

Podle představitelů místní vlády je zjištění o to víc alarmující, že příští rok hostí Kuang-tung Asijské hry. Navíc se vyšetření muselo podrobit vždy nejlepších osm sportovců z každé soutěžní disciplíny.

Čína se s podobným problémem potýká dlouhodobě. Jen čínská basketbalová asociace vloni odhalila 26 případů falšování data narození, podezření nevyvrátil ani hráč americké NBA I Ťien-lien.

Největší pochybnosti ale vyvolaly tři olympijské vítězky v gymnastice, kterým podle některých expertů nemohlo být požadovaných 16 let. Mezinárodní olympijský výbor inicioval vyšetření jejich věku, gymnastické federaci ale nakonec stačily Pekingem předložené rodné listy sportovkyň.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme