Zelení vyzvali k odvolání nejvyšší žalobkyně Vesecké

České justici by podle vedení Strany zelených prospěl odchod nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké. S koaličními partnery o tom Zelení chtějí jednat co nejdřív.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renáta Vesecká

Renáta Vesecká | Foto: Rádio Praha

Zelení svůj požadavek vysvětlují ztrátou důvěry občanů v justici. Podle předsedy poslanců Strany zelených Přemysla Rabase by tak odvolání Vesecké mohlo být jednou z více změn.

"Nejlépe by bylo, kdyby ministr spravedlnosti přijal co nejráznější opatření, aby zlepšil obraz české justice v očích veřejnosti. Jedním z kroků by zcela jistě bylo zvážení případné výměny nejvyšší státní zástupkyně."

Občanská demokratická strana následně odmítla výzvu Zelených k odvolání nejvyšší státní zástukyně Renaty Vesecké. ODS naopak v písemném prohlášení vyzvala koaliční partnery k respektování nezávislost justice a k politické zdrženlivosti. Podle názoru občanských demokratů podobné mediální výzvy k vyřešení situace nijak nepomůžou.

Postoj Občanské demokratické strany vysvětlí v poledních Ozvěnách dne první místopředseda ODS David Vodrážka. Záznam najedete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Samotná Renáta Vesecká se k výzvě zatím nevyjádřila, komentovat ji nechtěl ani ministr spravedlnosti za ODS Jiří Popíšil s tím, že o výzvě Zelených nemá dost informací.

Zelené znepokojilo především nedávné odvolaní šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adama Bašného, kterého odvolal jeho nadřízený ústecký krajský státní zástupce Jiří Křivanec s tím, že opakovaně manažersky pochybil.

Podle Zelených byl však sesazen na popud vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly za kritické vyjádření k údajné korupční kauze bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. Rampula byl podle strany dosazen do funkce právě Veseckou.

Přečtěte si také:
Vrchní soud: Cepl nadále nebude rozhodovat v kauze tzv. justiční mafie
Žalobce V. Rampula pro Radiožurnál: Rezignovat nehodlám
Válku státních zástupců na severu Čech řeší ministr
Situace u žalobců ohrožuje vyšetřování korupce, varuje Transparency International
Renata Vesecká prý o odvolání šéfa libereckých žalobců nevěděla

Milan Kopp, Václava Vařeková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme