13. 3.

13. březen 2009

Kocani Orkestar: The Ravished Bride

Balkánské dechovky ze zemí bývalé Jugoslávie, pro které se vžilo označení "orkestar", se pohybují na rozhraní dvou kultur. Zatímco otlučené dechové nástroje, na které tyto venkovské svatební kapely hrají, často pocházejí z inventáře vojenských kapel Rakousko-Uherska, jejich hudba má pikantní příchuť Orientu. Zvláště výrazný turecký vliv slyšíme z hudby Kočani Orkestaru, jehož základnou je makedonské město Kočani. To, že neznalým posluchačům ze Západu zní jejich hudba velmi exoticky potvrzuje i fakt, že "Siki, Siki Baba", jedna ze starších nahrávek Kočani Orkestaru, se stala součástí soundtracku ke kontroverznímu filmu Borat, v němž ilustruje kulturně vzdálené prostředí Kazachstánu.

Od předcházejícího alba skupiny uplynulo 7 let a jejich novinku, The Ravished Bride, Ukradená nevěsta, lze označit za comeback v plné síle.

Sahara Dreams

Divanosko

Cennou posilou Kočani Orkestaru je mladý, energií překypující zpěvák Ajnur Azizov - a právě jeho hlas dodává nahrávkám skupiny onu ostrou orientální příchuť. Sokeres

Na albu se podílelo i několik zajímavých hostí, včetně izraelského kytaristy Uri Kinrota, známého ze skupin Balkan Beat Box a Boom Pam. Dalším hostujícím kytaristou byl belgický producent alba Vincent Kenis. Díky oběma přizvaným hudebníkům získává album až rockový charakter - což dokumentuje nahrávka Atlantis.

Atlantis

Romani Caj

Papigo

Mangelma Stoposto

Spustit audio