Jak se šimpanzi orientují v džungli

13. březen 2009

Vy se možná ztratíte v džungli, ale šimpanz jen těžko. Podle nové studie si totiž v paměti uchovává mapu svého prostředí a pohybuje se od jednoho bodu k druhému.

Primatologové z Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v Lipsku strávili více než 200 dní tím, že stopovali 15 šimpanzů, kteří žijí v Národním parku Tai na Pobřeží slonoviny. Každé ráno vstali před šimpanzi, "pověsili" se na ně a stopovali je až do večera, kdy se šimpanzi ukládají ke spánku do hnízd, která si staví z větví. Svou polohu přitom každou minutu zaznamenávali pomocí GPS.

Analýza dat ukázala, že šimpanzi se při pohybu v džungli zřejmě neřídí jen podle orientačních bodů, jakými mohou být zvláštně tvarované stromy nebo vodní toky. Ty šimpanzům slouží spíše k orientaci v blízkém okolí. Když dojde na delší cestu, využije šimpanz pomyslnou mapu svého okolí založenou na geometrických souřadnicích, kterou si zřejmě uchovává v paměti. V džungli se pak pohybuje od jednoho cíle k druhému po nejkratších možných liniích.

Výsledky studie popisuje článek v časopise Animal Behaviour.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.