Česko nakoupí 107 obrněných transportérů Pandur

Česká republika dnes uzavřela s koncernem General Dynamics smlouvu na dodání 107 obrněných transportérů pro naší armádu. Dokument podepsal náměstek ministryně obrany Martin Barták. Cena zakázky včetně logistiky a výcviku je i s daní téměř 14 a půl miliardy korun. První transportéry Pandur II rakouské firmy Steyr naši vojáci získají letos, poslední v roce 2013.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pandur II 6x6

Pandur II 6x6 | Foto: Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug

K čemu budou vozidla sloužit, vysvětlil Radiožurnálu mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek: "Podstatné je, že tím dojde k zásadní modernizaci pozemních sil armády. Budeme moci s těmito transportéry pomáhat občanům na teritoriu České republiky i při nevojenských ohroženích, jako jsou povodně nebo průmyslové havárie. Transportér umí plavat, má perfektní senzory a může se pohybovat i v zamořeném prostředí. Zároveň je to ideální technika pro nasazení do zahraničních operací nebo při ochraně území České republiky a našich spojenců."

Na výrobě obrněných transportérů Pandur II se bude podílet i řada českých firem. Celková hodnota offsetového programu podle ministerstva obrany přesáhne 18 miliard korun. Jak řekl Radiožurnálu mluvčí Čírtek, zakázka pomůže udržet stovky pracovních míst:

"Co je velmi důležité, a to zrovna teď, kdy ekonomická situace není růžová, že tato zakázka přinese obrovské subdodávky pro český průmysl. Umožní zachování stovek pracovních míst, zejména v regionu střední Moravy."

Jde o vojenské opravny ve Šternberku a v Novém Jičíně, kde se budou osmikolové transportéry montovat. Podle šéfa Asociace obranného průmyslu Jiřího Hynka bude kompletování transportérů znamenat pro české firmy asi 4000 nových pracovních míst.

O transportérech budeme mluvit podrobně v podvečerním Radiofóru. Poslouchejte po 18. hodině!

Přečtěte si, jak se obchod s obrněnými transportéry vyvíjel:
Armáda dostane 107 transportérů Pandur za 14 miliard korun
Vláda schválila testování transportérů Pandur
Armáda chce snížit objednávku obrněných transportérů na 110 vozidel
Rakušané se pokoušejí zachránit prodej obrněných transportérů české armádě
Vláda vypověděla smlouvu na nákup transportérů

Monika Rybáková, Jakub Šídlo, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme