Jednání o budoucnosti automobilky Opel v Bruselu

Dvanáct ministrů hospodářství a 3 eurokomisaři jednali s manažery společnosti General Motors o dalším osudu automobilky Opel. Na bruselské schůzce se snažili získat od amerického vlastníka této továrny přesnější informace o jeho záměrech. Zatím se ví jen tolik, že americký majitel chtěl do záchrany podniku zapojit veřejné zdroje v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrátnice do automobilky Opel

Vrátnice do automobilky Opel | Foto: Jiří Hošek

General Motors žádá evropské vlády o finanční pomoc pro Opel ve výši 3 miliard a 300 milionů eur. Automobilka se stejně jako její americký majitel zmítá v existenčních křečích kvůli propadu poptávky způsobenému hospodářskou krizí. Podle českého ministra průmyslu Martina Římana by ale pomoc Opelu mohla být velmi pravděpodobně nedovolenou státní podporou.

"Primární odpovědnost mají automobilky jako takové. Je to jejich podnikání, jejich byznys. Když jsou dobré časy, tváří se , že nikoho nepotřebují. Když jsou špatné časy, okamžitě přijít za státem je trošku zvláštní. Je to hlavně jejich zodpovědnost."

Ministři ze zúčastněných zemí se dohodli, že žádný stát nebude na záchranu Opelu provádět zásahy, o kterých by předem neinformoval ostatní dotčené státy.

O potížích Opelu si přečtěte také:
Naděje na záchranu automobilky Opel se dál zmenšila
Opel propouští v Polsku další zaměstnance, výrobu zatím nezastavil
Opel v Antverpách je v ohrožení, vlámský premiér jede vyjednávat do Německa
Německá koalice se hádá, zda má poskytnout automobilce Opel státní pomoc
Opel údajně potřebuje na záchranu čtyři miliardy eur
Schůzka o budoucnosti automobilky Opel byla bezvýsledná
Opel bojuje o přežití, napjaté je celé město Bochum
Německá vláda údajně zvažuje poskytnutí půjčky ohrožené automobilce Opel
General Motors zřejmě nezavře německé závody Opelu
Vážně ohrožené automobilce Opel chtějí pomoci německé spolkové země
Automobilka Opel žádá kancléřku Merkelovou o pomoc

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme