EU prodloužila pozastavení embarga na vydávání víz běloruským předákům

Evropská unie nadále zůstává otevřená předákům běloruského režimu. Ministři zahraničí sedmadvacítky rozhodli prodloužit moratorium na vízové sankce pro členy vládní administrativy. Zákaz vydávání víz platí nadále jen pro ty, kteří jsou spojení s případy mizení opozičních politiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleksandr Lukašenko

Aleksandr Lukašenko | Foto: OSN

Evropská unie se rozhodla neuplatňovat po dalších 9 měsíců zákaz vydávání víz pro představitele běloruského režimu. O zmrazení vízových sankcí rozhodla už loni v říjnu, ale po půlroce musela svůj postoj zhodnotit.

Prodloužením moratoria na sankce chce Unie podpořit další demokratizační tendence v Bělorusku a respektování lidských práv a občanských svobod. Zároveň ale ministři zahraničí Unie prodloužili hrozbu obnovením sankcí v případě potlačování občanských práv běloruskými úřady o další rok.

Prodloužení pozastavení sankcí umožňuje, aby 7.května na summit Východního partnerství - tedy šesti postsovětských zemí s Unií přijel do Prahy i běloruský prezident Alexander Lukašenko. Zatím ho ale nikdo nepozval.

Přečtěte si také:
Evropská unie zmírnila sankce vůči Bělorusku, zatím jen dočasně
Evropská unie nabídla Bělorusku zmírnění sankcí
Lukašenko nesmí cestovat do zemí EU

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme