Parfém královny Hatšepsut

17. březen 2009

Farmakologové z Univerzity v Bonnu se chystají rekonstruovat parfém, který před 3500 lety užívala egyptská královna Hatšepsut.

Královna Hatšepsut nastoupila na egyptský trůn kolem roku 1479 před naším letopočtem. Vystupovala jako muž - faraon a zastupovala na trůnu svého nevlastního syna Thutmose III. Dokázala jej udržovat stranou od moci celých 20 let a vládla až do své smrti v roce 1457 před naším letopočtem . Pravděpodobně z bezpečnostních důvodů byla pohřbena spolu se svou chůvou do nikterak honosné hrobky, kterou objevil v roce 1903 slavný egyptolog Howard Carter. Identifikaci královny však umožnilo teprve zkoumání chrupu a analýza DNA, která byla provedena v roce 2007. Zkoumání mumie ukázalo, že Hatšepsut zemřela ve věku mezi 45 a 60 lety a trpěla četnými zdravotními problémy - cukrovkou, nádorovým onemocněním, osteoporózou a artritidou.

Nyní se vědci chtějí zaměřit i na další stránky života královny Hatšepsut a prozkoumat její parfém. Jeho zbytky obsahuje filigránský flakon, který nese královnino jméno a je tedy pravděpodobné, že jej alespoň nějaký čas užívala. Sediment uvnitř flakonu odhalila rentgenová analýza a k jeho zkoumání - a případné rekonstrukci parfému - se nyní chystají farmakologové z Univerzity v Bonnu. Podle univerzitní zprávy předpokládají, že ve zbytcích parfému objeví stopy vonné pryskyřice kadidla, kterou Egypťané za vlády královny importovali z Puntu, země, která se nacházela na území dnešního afrického státu Eritrei.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.