Spolykané plasty ohrožují kožatky

18. březen 2009

Plastové sáčky nepatří do vody mimo jiné proto, že je polykají kriticky ohrožené mořské želvy.

Kožatky velké (Dermochelys coriacea) jsou se svojí dvoumetrovou délkou a váhou přes půl tuny největšími mořskými želvami. Jsou také potomky vývojově velmi staré skupiny, která žila už před 100 miliony let, a přežily pád dinosaurů. Otázkou ovšem je, jestli tyto kriticky ohrožené želvy dokážou přežít také oceán zaneřáděný plastovými výrobky. O tom, že si kožatky, které se živí medúzami, mohou splést průhledný igelitový sáček se svou oblíbenou potravou a následkem toho uhynout, se spekulovalo už dlouho. Jestli jde o mýtus, nebo realitu, zjišťovali biologové z kanadské Dalhousie University.

Shromáždili protokoly z pitev 408 kožatek, které zahynuly v letech 1885 až 2007. Různé kusy plastu přitom objevili v zažívacím ústrojí 34 % pitvaných želv, přičemž první takový případ pocházel z roku 1968. Spolknutí plastu sice nemusí nutně znamenat smrt, ale v každém případě podle biologů znamená ohrožení zdraví kožatky. Jakmile kožatka sáček jednou spolkne, už se ho nedokáže zbavit, protože má hltan posetý výběžky, které zabraňují vyklouznutí ulovené medúzy. Plast se tudíž dostane do trávicího traktu, kde částečně nebo úplně zneprůchodní střeva. Tím klesá efektivita trávení, takže kožatka slábne a v některých případech může zahynout v důsledku vyhladovění.

Výsledky studie publikuje článek v časopise Marine Pollution Bulletin.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.