Bludné balvany za loňský rok rozdány

17. březen 2009

Český klub skeptiků Sisyfos každoročně uděluje Bludné balvany za zvýraznění přínosu jednotlivců i různých spolků k matení české veřejnosti a rozvoji blátivého způsobu myšlení. Ceny za rok 2008 byly vyhlášeny v pondělí na půdě Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Hned dvakrát se na seznamu laureátů objevuje pořad Detektor, který vysílala Česká televize. Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za něj získala Rada České televize a stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců obdržela JUDr. Darja Macáková. Rada si cenu vysloužila promyšlenou a vytrvalou obhajobou pořadu, JUDr. Macáková byla oceněna za odvážné prosazení průkopnického seriálu do vysílání České televize.

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev putuje ke společnostem MAKAM a Amaranta. Ty pod značkou VodaEco nabízely přístroj k revitalizaci vody podle tyrolského patentu na obnovení přírodních kvalit vody. Občanské sdružení Maranatha dostalo bronzový balvan za propagaci biblického kreacionismu vydávaného za vědu. Sdružení například uspořádalo v loňském roce na přelomu října a listopadu cyklus přednášek s názvem "Kde jsme ztratili křídla".

Kreacionistický cyklus "Kde jsme ztratili křídla" přilákal do Kongresového centra v Praze mnoho zájemců. Někteří z nich navštěvovali přednášky pravidelně

V kategorii jednotlivců zvítězil MUDr. Josef Jonáš díky objevu řízené a kontrolované detoxikace, která by mohla "zajistit zdravé fungování organismu po celý život a prodloužit jej až někam k bájné hranici". RNDr. Emil Páleš, CSc., získal bronzový balvan za "objev andělů, nad nímž 'odborní oponenti ztratili dech a církev je v rozpacích'".

Proslov Jiřího Grygara a zdůvodnění cen najdete na webových stránkách Českého klubu skeptiků Sisyfos.

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.