Vláda stáhla radarové smlouvy z jednání sněmovny, hrozilo jim zamítnutí

Vláda z Poslanecké sněmovny stáhla smlouvy o americké radarové základně v Česku. Stalo se tak po mimořádném jednání kabinetu po prvním dni březnové schůze sněmovny. Opozici se totiž podařilo prosadit hlasování o smlouvách už na zítřek. Vládní koalice ale nemá nyní ve sněmovně dost hlasů na jejich schválení. Hrozilo proto, že dolní komora je odmítne. Podle premiéra Mirka Topolánka ale tímto krokem vlády schvalování smluv ukončeno rozhodně není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Mirek Topolánek na schůzi sněmovny

Premiér Mirek Topolánek na schůzi sněmovny | Zdroj: ČTK

Koalice ve sněmovně chyběli kromě dvou nemocných koaličních poslanců, také tři ministři, kteří řešili agendu Evropské unie v zahraničí. Podle premiéra Topolánka opozice proti všem zvyklostem tyto nepřítomné nevypárovala. Vláda se proto rozhodla vzít zpět obě smlouvy o umístění radarové jednotky na našem území. Podle Topolánka to nebylo jednoduché rozhodnutí:

"Ale neznamená to, že by to jakkoli ratifikaci ohrozilo, protože ten instrument je standardní. Nám to zákon umožňuje a umožňuje nám vrátit kdykoli ty smlouvy zpátky do sněmovny v situaci, kdy bude za prvé jasnější, jak to s radarem bude, a za druhé nebude tak excitovaná a destrukční atmosféra v celé Poslanecké sněmovně."

Topolánek také připomněl, že stále platí souhlas Senátu , který smlouvy loni na podzim schválil: "Znamená to, že souhlas Senátu platí, a my se k tomuto jednání vrátíme po jednání s americkou administrativou a po jednání summitu NATO ve Štrasburku a Kehlu."

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka se vláda zpětvzetím radarových smluv zachovala zbaběle a nemá na to, aby morálně zvládala vedení země:

"Já jsem přesvědčen, pokud by vláda se nezachovala takto zbaběle, že zítra mohly být tyto smlouvy smeteny ze stolu. Myslím, že vláda tuto zdržovací taktiku nemůže hrát do nekonečna, ale nicméně toto vláda udělala. Pokud bude vláda chtít někdy v budoucnu hovořit, pokud vůbec přežije to hlasování o nedůvěře, a my věříme, že ne, tak se bude muset velmi vážně zabývat stylem své další práce."

O smlouvách o radaru se mělo původně rozhodovat ve sněmovně už zítra. Namísto toho se po průtazích poslanci teprve ráno dostanou k hlasování o programu schůze.

Jana Zemanová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme