Predátor X

19. březen 2009

Na Špicberkách objevili paleontologové zatím největší druh pravěkého mořského plaza pliosaura.

V druhohorách patřili k dominantním mořským dravcům pliosauři - rybožraví ještěři s čelistmi podobnými krokodýlím a čtveřicí ploutví. Zatím největším z nich byl dravec, který obýval arktické moře před 147 miliony let. Jeho fosílii objevili paleontologové z Přírodovědného muzea v Oslu na Špicberkách. Pliosaurus zatím nemá vědecké jméno, ale od svých objevitelů si vysloužil přezdívku Predátor X.

Jeho hlava je dvakrát delší než hlava tyranosaura a paleontologové se domnívají, že pliosaurus mohl skousnout čelisti až čtyřikrát silněji - tedy silou až 15 tun. Masivní špičaté zuby přitom dosahovaly délky 30 centimetrů. Celkovou délku pliosaura vědci stanovili na základě výběžků na bázi lebky, které spojují lebku s páteří. Měřily 15 centimetrů, což je více než u jakéhokoli známého druhu pliosaura. Pro srovnání, stejné výběžky na lebce tyranosaura jsou dlouhé jen 8 centimetrů. Paleontologové proto celkovou délku "Predátora X" odhadují na 15 metrů a jeho hmotnost na 45 tun.

Hydrodynamiku pohybu pliosaura vědci modelovali ve větrném tunelu. Ke svému překvapení vypočítali, že mohl vyvinout dostatečnou sílu k pohybu ve vodě jen za pomoci předního páru ploutví. Otázkou pak je, proč měl ještě další pár. Paleontologové se domnívají, že zadní ploutve pliosaurus zapojil do akce teprve ve chvíli, kdy se blížil ke kořisti a potřeboval dosáhnout velkého zrychlení.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio