Zděděná inteligence?

19. březen 2009

Nová metoda skenování mozku ukázala, že naše inteligence je silně ovlivněna tím, jak kvalitní máme výběžky nervových buněk.

Jediný obrázek prý vydá za tisíc slov, ale dokáže říci také něco o tom, jak je člověk inteligentní? Podle výzkumníků z Kalifornské univerzity v Los Angeles ano. Vědci využili nový typ scanneru označovaný jako HARDI (high-angular resolution diffusion imaging), který pořizuje snímky mozku s daleko větším rozlišením než standardní magnetická resonance (MRI). Výsledky své studie dokázali, že inteligence je silně ovlivněna kvalitou axonů - dlouhých výběžků nervových buněk, po kterých se šíří nervové vzruchy.

Čím je signalizace rychlejší, tím rychleji dokáže mozek zpracovávat informace. Na rychlost přenosu má přitom největší vliv vrstva proteinů a lipidů, která izoluje axon a které se říká myelinová pochva. Čím je silnější, tím rychleji se šíří nervový vzruch šíří podél axonu. Studií 23 párů jednovaječných i dvouvaječných dvojčat vědci zjistili, že integrita myelinové pochvy je v mnoha klíčových oblastech mozku určena geneticky. To znamená, že inteligence je zřejmě dědičností ovlivněna více, než jsme dosud předpokládali.

Výsledky studie popisuje článek v Journal of Neuroscience.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.