I mírná nadváha bere roky života

19. březen 2009

Pokud trpíte mírnou nadváhou, budete žít asi o čtyři roky méně, než pokud byste se drželi své ideální váhy - to je závěr vyplývající z jedné studie oxfordských vědců.

Tým odborníků z University of Oxford se zapojil do řešení otázky, jestli mírná nadváha skutečně představuje zdravotní riziko. Zatímco obezita podle mnoha studií zkracuje život, o následcích mírné nadváhy odborníci ještě stále diskutují. Vědci shromáždili výsledky z 57 různých studií, které obsahovaly údaje o téměř 900 000 lidech z Evropy a Severní Ameriky. Mezi údaji byl i takzvaný index BMI, který stanovuje vzájemný poměr mezi tělesnou hmotností a výškou. Za ideální se považuje BMI v rozsahu 22,5 a 25 kilogramů na metr čtvereční.

Lidé s mírnou nadváhou jsou ti, kteří mají BMI mezi 30 a 35 kilogramy na metr čtvereční. Tento stupeň nadváhy je běžný především v populaci lidí středního věku. Jejich život ale podle výsledků studie může oproti průměru zkrátit o dva až čtyři roky. Obézní lidé s BMI mezi 40 a 45 kilogramy na metr čtvereční si mohou odepsat osm až deset let, což je podle informací na stránkách NewScientist srovnatelné s vlivem kouření.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.