Mayská "Mona Lisa"

22. září 2010

Guatemalští archeologové představili veřejnosti jedinečný mayský reliéf nalezený na guatemalské lokalitě El Mirador.

Před 2 200 roky vytesal mayský umělec do vápence reliéf, který se nedávno podařilo odkrýt archeologům pod vedením Richarda Hansena.

"Je to impozantní dílo, úžasná ukázka mayského umění," prohlásil o nálezu Hansen. "Je to jako kdybychom našli Monu Lisu."

Reliéf byl součástí stavby, která sloužila k zadržování dešťové vody. Je na něm zobrazen výjev z mayské mytologie. Zachycuje hrdiny - dvojčata Ixbalanque a Hunacpú - ve chvíli, kdy opouštějí podsvětí s lebkou jejich otce Hun Hunapú. Příběh mýtických dvojčat je znám z kodexu mayských mýtů Popol Vuh.

Hun Hanapú byl povolán k vládci podsvětí a nezvládl jednu ze zkoušek, kterým tu byl podroben. Proto byl obětován a jeho lebka ozdobila strom s trofejemi. Dcera jednoho z bohů podsvětí přišla ke stromu a Hun Hanapúova lebka jí spadla do rukou. Dívka přitom otěhotněla a porodila dvojčata. Ta vyrůstala v podsvětí s myšlenkou na pomstu otcovy smrti. Nakonec se jim po mnoha dobrodružstvích podařilo bohy porazit v míčové hře a mohli podsvětí s otcovou lebkou opustit. Od dvojčat odvozovali svůj původ mayští vladaři.

El Mirador byl objeven už v roce 1926, ale jeho první mapa vznikla až v šedesátých letech. Město se rozkládalo na ploše 26 km2 a žilo v něm zřejmě kolem sto tisíce lidí. Vzniklo v 6. století př. n. l. a rozkvětu dosáhlo v období od 4. století př. n. l. do 1. stol. n. l. Richard Hansen se snaží vedle průzkumu lokality také konzervovat el miradorské památky. El Mirador by měl být "korunním klenotem" připravovaného národního archeologického parku "Cuatro Balam". Ten by měl být největším archeologickým národním parkem světa. Na jeho území by se mělo nacházet například více než 4000 mayských pyramid.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo , který měl premiéru 27. 3. 2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.