Josef Fritzl dostal doživotní trest

K doživotí byl dnes v rakouském Sankt Pöltenu odsouzen třiasedmdesátiletý Josef Fritzl. Ten 24 let věznil a znásilňoval svou dceru ve sklepě vlastního domu a zplodil s ní sedm dětí. Jedno novorozeně tři dny po porodu spálil. Soud jej shledal vinným ve všech bodech obžaloby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Fritzl

Josef Fritzl | Zdroj: ČTK

O výši trestu rozhodovalo osm porotců. Státní zástupkyně od počátku navrhovala doživotí, nenechala se ovlivnit ani jeho dnešní "dojemnou" výpovědí Josefa Fritzla o tom, že z celého srdce lituje toho, co své rodině učinil.

Fritzl včera překvapil soud v Sankt Pöltenu svým plným doznáním. Přiznal vinu i u dvou ze šesti bodů obžaloby, které dosud popíral. "Přiznávám vinu, je mi to líto," reagoval Fritzl na otázku soudkyně, zda by chtěl něco dodat k promítání jedenáctihodinového videozáznamu s výpovědí dcery Elisabeth.

Z šesti hlavních bodů obžaloby Fitzl při zahájení procesu doznal k omezování osobní svobody, donucování a incestu. Pouze částečně přiznal vinu za znásilňování a zcela ji odmítal za zabití neposkytnutím pomoci a zotročování. Teprve včera tyto výjimky odvolal.

Na případ pojmenovaný po místu činu, tedy městečku Amstetten, se přišlo loni v dubnu, když jedno z vězněných dětí vážně onemocnělo a muselo do nemocnice. Ukázalo se, že dnes třiasedmdesátiletý Fritzl věznil svou dceru Elisabeth ve speciálně upraveném sklepě od srpna 1984.

Na veřejnosti přitom celá léta tvrdil, že utekla k náboženské sektě. Ve sklepě podle obžaloby žily také tři ze sedmi dětí, které Fritzl s dcerou měl. Jedno novorozené dítě v roce 1996 Fritzl údajně zabil, protože zabránil tomu, aby dostalo lékařskou péči.

O případu Josefa Fritzla si přečtěte také:
Fritzl u soudu překvapil doznáním ve všech bodech obžaloby
Tyran Fritzl u soudu částečně přiznal vinu, odmítl ale obvinění ze zabití
Obyvatelé rakouského Amstettenu zrušili májové oslavy
Muž z Dolního Rakouska se doznal k trýznění a znásilňování dcery
Testy DNA potvrdily, že Fritzl je otcem dětí vězněné dcery
Rakousko je v šoku, muž čtvrt století věznil svou dceru ve sklepě

Milan Kopp, Marie Woodhamsová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme