V kraji se stromy u silnic plošně kácet zatím nebudou

19. březen 2009
Zprávy , Zprávy

Celoplošné kácení starých stromů u silnic se Moravskoslezskému kraji zatím vyhne. A to přesto, že jej silničáři v Česku plánují ve velkém. Na severní Moravě se budou odstraňovat jen nemocné a nebezpečné stromy. V některých obcích jsou navíc letité aleje příčinou sporů radních a ekologů.

Vykácet staré a nebezpečné aleje stromů u silnic nebo je zachovat v rámci ochrany životního prostředí? Tuto otázku jsme položili moravskoslezským motoristům.

0:00
/
0:00

Rozhodování o poražení stromů blízko silnic často není snadné. "U nás v kraji jsme to už v minulosti opakovaně řešili. Problém byl v tom, že tam, kde se stromy vykácely, řidiči začali jezdit rychleji a padat do příkopů," vysvětluje dendroložka z ostravské pobočky Agentury ochrany krajiny a přírody ČR Eva Mračanská.

Například v Komorní Lhotce na Třinecku je tříkilometrová lipová alej v úseku od Hnojníku do Komorní Lhotky zdrojem rozepří mezi obcí a ekology. Ve starých a někdy i nebezpečných lípách se totiž zabydleli vzácné druhy živočichů.

"Mělo by se v letošním roce kácet asi 24 lip, ale dozvěděli jsme se, že jich nebude 24 ale jen šest. Protože ty stromy mají jádro tak vyhnilé, že se tam objevil nějaký brouk páchník, v některých lípách jsou veverky. Takže se to nebude kácet ale ořezávat," potvrzuje starosta Stanislav Čmiel

V loňském roce došlo v kraji téměř k 500 dopravních nehod, při kterých řidiči narazili do stromu. Následná zranění bývají velmi vážná vzhledem k tomu, že se většinou jedná o čelní srážku.

autor: Petr Havránek
Spustit audio